Nyheter

Från riksdagen till Värnamo

Nyheter I november 2016 ändrades lagen om skuldsanering. Hur utfallet av detta blev är något som intresserat socialdemokratiska riksdagskvinnan Johanna Haraldsson från Vetlanda.

Socialdemokratiska riksdagskvinnan Johanna Haraldsson och partikamraten, kommunalrådet Ulla Gradeen besökte bland annat Finnvedsbostäder under måndagen.
Under måndagen besökte hon Värnamo, bland annat för att titta på hur Värnamo kommun arbetar med skuldsanering och ekonomisk rådgivning.

– Värnamo kommun har en person som arbetar på halvtid med dessa frågor, men min uppfattning är att arbetet som görs tog upp mer en en halvtidstjänst, sa Haraldsson efter besöket på kommunen.

Varje kommun i landet har skyldighet att bistå invånarna med ekonomisk rådgivning och om så krävs, även hjälpa till med skuldsanering. Genom den nya lagen ska det ha blivit enklare att både få skuldsanering och att komma ur den samma.

– En stor förändring är att den skuldsatta som fått skuldsanering får två månader per år då den slipper att få lönen utmätt.

– Det tror vi betyder väldigt mycket för den som får skuldsanering, säger Johanna Haraldsson.

Den som beviljas skuldsanering har annars samma förutsättningar som de som har en vanlig skuld hos Kronofogden. Ett förbehållsbelopp räknas ut, utifrån varje enskild person förutsättningar. Beloppet varierar från person till person, exempelvis beroende på hyran man har och om det finns barn i familjen.

Under sitt besök i Värnamo besökte Johanna Arvidsson också Finnvedsbostäder.

– Socialdemokraterna införde ett investeringsstöd till de som bygger nya bostäder.

– Jag vill gärna se hur detta stöd har påverkat Finnvedsbostäders möjligheter till nybyggnation.

– Jag vet att de har sökt bidraget, berättar hon.

Investeringsstödet innebär bland annat att de som bygger förbinder sig att följa vissa riktlinjer, bland annat när det gäller att bygga energisnåla bostäder.

– Sedan förbinder sig fastighetsägarna att under 15 års tid hålla nere hyreskostnaderna.

– Detta är något som gynnar exempelvis studerande som vill hyra en egen bostad, fortsätter hon. Under sitt besök i Värnamo så guidades hon runt av socialdemokratiska kommunalrådet Ulla Graden.

– Jag tycker det är väldigt bra att riksdagsmännen och kvinnorna besöker vår kommun.

– Vi som arbetar i partiet får möjlighet att stämma av olika beslut med beslutsfattarna och de får en chans att se hur besluten de tar praktiseras i verkligheten, menade Ulla Gradeen.

Efter sitt besök i Värnamo bar det i väg till Gislaved. Där skulle Johanna Haraldsson under eftermiddagen medverka vid en facklig utbildning som arrangeras av IF Metall.

Taggar

Dela