Nyheter

Framtidens konst på Vandalorum

Nyheter Kan ett rum vara både analogt och digitalt? Carl Henry Ek har utställning på Vandalorum och ställde sig samma fråga. Läs om utställningen nedan.

Idag var det vernissage för Carl Henry Eks utställning Cloud-Based Default Network på Vandalorum. Smålands Konstarkivs ordförande Karin Lundh öppnade utställningen och det var ett kort samtal med konstnären. Utställningen pågår till och med 15 oktober. Samtidigt visas utställningar med Lisa Larsson, årets Bruno Mathson-pristagare Front och Ida Pettersson Preutz.

Carl Henry Ek (tidigare Hugosson) är född i Korsberga och uppvuxen i Vaggeryd. Han mottog Paul Peterssons stipendium 2022 och har en masterexamen i fri konst från Kungliga Konsthögskolan. Ek är verksam i Stockholm och arbetar främst med video, installation och måleri.

Utställningstext:
Kan ett rum vara både analogt och digitalt?

Föreställ dig ett möte med en grupp människor. Några är i ett fysiskt rum och några deltar digitalt. Det är en välbekant scen för många, som ofta innebär en del tekniska problem – någon hörs inte genom mikrofonen och en annan deltagare kan inte dela sin skärm. Det simultant analoga och digitala mötet är inte längre ett vanligt rum, utan något mycket större. Mötet omfattar hela jorden och kan samtidigt få plats inuti en mikrokomponent i en laptop. Det finns en underton av digital närvaro i det analoga rummet, och platsen som vi människor tolkar som det “verkliga” rummet existerar bara som binära tal för en dator. Rumsligheten har på så sätt både vidgats och kollapsat.

Vad definierar då den nya rumsligheten? Och vad finns kvar efter att mötet avslutats? Tankeexperimentet ‘Schrödingers katt’ försöker förklara fenomenet att väldigt små fysikaliska partiklar kan befinna sig i ett så kallat överlagrat tillstånd. I detta tillstånd är katten både död och levande samtidigt, så länge den befinner sig i en stängd låda, om lådan öppnas är katten antingen död eller levande.

Carl Henry Ek intresserar sig för den nya hybrida rumsligheten och utställningen Cloud-Based Default Network undersöker om det går att skilja på det analoga och det digitala. Går det att separera bilden från pixlarna? Kan ett neuralt nätverks uppfattning om naturen, längtan och det sublima separeras från dess data och människorna som skapade datan? Kan den här texten som du läser just nu åtskiljas från AI:n som korrigerade dess grammatik? Är Schrödingers katt fortfarande en katt?

Taggar

Dela