Nyheter

Framtidens Bredasten ?

Nyheter Jörgen Lindelöf har låtit sin kreativitet flöda när han presenterat sin personliga vision och reflektioner om Sydsvenska krysset. Artikeln kan ses som ett annorlunda och spännande debattinlägg om framtidens Bredasten.  

Bredasten sett från E 4:an, enligt Jörgen Lindelöfs vision.  [1/4]

Så här tänker han sig rondellen på området.  [2/4]

Bredasten sett från Bor i denna vision.  [3/4]

En karta över området. Den skiljer sig rejält från aktuella kartor.  [4/4]

Bredasten – en skönhet för Värnamo

Våren 1996 invigdes Bredasten och OK/Q8 och McDonalds var de första som etablerade sig där samma år. Samlingsnamnet för marken är Sydsvenska krysset. Att ställa i ordning den över 100 hektar stora marken lär ha kostat kommunen drygt 70 miljoner kronor. Visst har etableringar medfört att bebyggelsen har växt. Men det återstår stora delar att ytterligare bebygga.

 

Hur mycket som redan är uthyrt/sålt vet jag inte men … … att Bredasten under över 30 år inte har varit eller är någon skönhet varken från E4:an eller 27:an, kan vem som helst konstatera. När det nu finns ett behov att bygga fler bostäder i Värnamo, går debatten på hög nivå att inte använda dyrbar jordbruksareal såväl ekonomiskt som ur miljösynpunkt. Att då inte låta tankarna fantisera att bostadsbebygga Bredasten och göra dess existens till en skönhet för Värnamo borde väl locka våra politiker.

 

Som synes på bifogad karta så ryms det minst tre lika stora arealer bostadsyta på Bredasten som det kan rymmas vid Vandalorum på den omdiskuterade jordbrukbara jorden. Det ser ut att för ändamålet finnas mycket brukbar mark på Bredasten förutom till företagsetablering som till byggnation av bostäder samt till framtida eventuell snabbjärnvägslinje. Mina tre fantasibilder på Bredasten sedd från E4:an samt E27:an talar för sig själv. Låt Bredasten bli den skönhet den förtjänar!

Text & foto: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela