Framtiden firar 30 år
Nyheter Vaggeryds kommuns första fristående förskola 30-års jubilerar och det firas med familjegudstjänst, trollerier och tårtkalas
Missionsförsamlingen i Skillingaryd gjorde slag i saken 1989 och startade ett daghem i sin pastorsbostad. Vi har träffat Bo Svensson, dåvarande pastor och nuvarande ordförande i förskolans styrelse.
– På den tiden var det, på olika platser, diskussioner om förskolor i frikyrkorna. Vi har mycket barnverksamhet och funderade om det skulle passa in i hos oss. Jag var pastor här vid den tiden och jag köpte hus här i Skillingaryd så pastorsbostaden bredvid kyrkan blev ledig. Det här var hösten 1989, vi invigde den egentligen den 18 oktober med hade då redan påbörjat vår verksamhet. Vi skulle då bli först ut med att starta en fristående förskola i kommunen. Behovet fanns och kommunen var mycket positivt inställda. Hade vi startat idag hade det sett annorlunda ut då vi har mer gemensamt med de övriga frikyrkorna i Skillingaryd nu än förr, så fler kyrkor hade säkert följt med på tåget, börjar Bo Svensson berätta som var den drivande och höll i förskolesamtalen med kommunen för 30 år sedan.
– Vi anställde två förskollärare, Linda Andersson och Susanne Grow samt barnskötaren Liselotte Wisth. Liselotte finns fortfarande kvar och hjälper oss. Vi anställde även Gullvi Johansson, som tillhörde församlingen, att ansvara för att laga förskolans mat. Avtal tecknades med kommunen och tillståndet fick vi av Länsstyrelsen.
I pastorsbostadens nedre våning, som var tre rum och kök, gjordes ventilationen om och lämpliga inventarier införskaffades.
– Det har varit lite av vårt kännetecken att vi lagar mat från grunden. Församlingen röstade om vad förskolan, eller daghemmet som verksamheten hade som namn förr i tiden, skulle heta. Församlingen fastnade för namnet Framtiden vilket det även blev, berättar Bo.
Från starten fanns 15 barn i syskongrupper från 1 – 6 år. Det blev ett bra tryck redan från starten och verksamheten utökades med ytterligare två barn efter en kort tid. I december 1995 utökades förskolan till två avdelningar, då övervåningen gjordes om med extra utrymningstrappa. Då dubblades barnantalet.
– Avdelningarna fick namnen Växthuset och Utsikten. Vi hade då samma kö som kommunen och det fanns möjlighet för de som sökte barnomsorgsplats att inte tappa sin plats i kön om de tackade nej till vår kristna förskola. 1997 startade vi en egen barnomsorgskö och sedan dess håller föreståndaren i barnomsorgskön själv och föräldrarna ansöker själva hit. Vi tar även in barnomsorgsavgiften själva. Det har varit en stor efterfrågan på platser. Som mest har vi varit uppe på 38 barn, vilket är lite för mycket. Idag försöker vi inte ha fler än 12 barn i småbarnsgruppen och totalt mellan 30 – 34 barn, menar Bo.
2002 byggdes huset norr om förskolan och invigdes i december samma år. Förskolan saknade personalutrymmen och ett nytt kök behövdes.
– Det vi märker speciellt, under dessa år, är att det har skett stora förändringar inom förskoleverksamheten. Vi är mycket noga med att följa läroplaner och de är inte likadana som för 30 år sedan. Vi har inte riktigt samma frihet när det gäller den kristna profilen. Vi sjöng fler andliga sånger tidigare, men idag är det frivilligt. Vi bad bordsbön och det gör vi inte idag. Man får inte uppmana barnen att knäppa händerna och be men man kan säga att ”jag får knäppa händerna”. Vi har inte haft någon hög personalomsättning och idag jobbar här 6,35 tjänster som är uppdelat på ett antal personer på, just idag, 32 barn. Det kommer nya barn till hösten, men vi vill inte ha för många barn, varken för barnen eller för personalens skull.
Från början fanns det en barnomsorgsgrupp som tog hand om arbetet på förskolan. Idag är den ersatt av en styrelse, där Bo Svensson sitter som ordförande och till sin hjälp har han Ingvar Egerhag, Marianne Åsebrant, Anna-Britta Persson, Emma Svensson och Lina Rydén. På styrelsens sammanträden är alltid förskoleföreståndaren med.
Love Wernerfur blir hämtad av pappa Johan när vi besöker förskolan. Han är 2,5 år och valet av förskola var självklart för hans föräldrar. På frågan till Love vad som är bäst med förskolan svarar han;
– Ellie, Jamie och Vidar!
Maria Karlsson bor i Värnamo och jobbar på Framtiden.
– Det är bra med både kommunal och fristående förskola. Vi har samma läroplan. Men det bästa med fristående förskola är att det är mindre förskola med familjär miljö, mindre enhet och egen kokerska. Man får vara mer delaktig och ta gemensamma beslut. Vi styr själva vilka kurser och utbildningar man vill gå. Framför allt så trivs jag mycket bra, berättar barnskötaren Maria Karlsson som varit förskolan Framtiden trogen i 22 år.
Hur ser framtiden ut för Framtiden?
– Det verkar positivt och det kommer fler barn. Om vi orkar och ville så skulle vi kunna utöka. Underlaget finns. Det bästa med vår förskola är att församlingen ger barnen en trygg uppväxt och goda förebilder samt ge en bättre start i vuxenlivet. Vi har en klar målsättning och vi gör det gärna då genom vårt sätt att förmedla kristna kärleksbudskapet, avrundar Bo Svensson.
På söndag har förskolan öppet hus, familjegudstjänst i kyrkan, trollerishow som avslutas med tårtkalas med alla barnen. Stora som små.