Nyheter

Fossilfri framtid i fokus

Nyheter Jonas Ihreborns budskap är tydligt: västvärlden måste ta på sig ledartröjan för en fossilfri framtid. – Vi måste vara goda förebilder, kämpa på och börja förändra våra beteenden, säger han.

– Vi måste vara goda förebilder, kämpa på och börja förändra våra beteenden, säger Jonas Ihreborn, vd och chefsdesigner på Jonas Ihreborn AB. Bild: David Alin

På onsdagskvällen bjöd Värnamo kommuns Agenda 2030-grupp in intresserade till en föreläsning på Chambre separée i Restaurang Madames lokaler i Gummifabriken. Föreläsaren var Jonas Ihreborn, vd och chefsdesigner på möbelfirman med samma namn. Ihreborn föreläste för intresserade om cirkularitet med fokus på en fossilfri framtid.

– Jag är född på 1970-talet, växte upp mörkrädd och uppskrämd över framtiden om att jorden ska gå under. Skogar försvann, djur- och fågelliv påverkades, man badade inte i havet, ozonskiktet blev försämrat. Den ena krisen avlöpte den andra, men trots detta kan man konstatera att människan är uppfinningsrik och kreativ. Genom katalysatorn och användningen av blyfri bensin i våra bilar samt gemensamt beslut att förbjuda freon i vår kylskåp började klimatet återhämta sig och ozonsiktet förbättrades, säger Jonas Ihreborn.

I dag är ozonsiktet och klimatet återigen under hot. Allt handlar om flera olika anledningar.

– Mycket handlar om utsläppen av farliga kemikalier som släpps ut i naturen, men inte minst konflikter i världen. Vi har otroliga problem att enas i världen och det börjar i redan i sandlådan. Vad skapar egentligen konflikter? Att man är osäker på vad andra tycker, att man inte pratar eller kommunicerar med varandra, man har olika utveckling och historik, man bräker över gamla landsgränser och tillgångar.

— Det finns en oändlig flod av anledningar till att strida med varandra. Det ser vi inte minst nu i Ukraina och Israel, där konflikter har pågått över en lång tid. Det är ett problem i dag att världen inte har ett mer ledande råd som kan styra och stävja i situationer. Det behövs för att förbättra våra relationer, säger Jonas Ihreborn.

Marken, haven, skogen, atmosfären och alla levande organismer är naturliga förråd av grundämnet kol. I dag råder obalans i kretsloppet mellan förråden. Användningen av fossila bränslen förorsakar en stigande halt av koldioxid i luften, vilket i sin tur förändrar jordens klimat.

– Det leder till en global uppvärmning, som i sin tur leder till temperaturstigningar och smältande glaciärer. Men det handlar inte bara om koldioxidutsläpp. Även metangas som finns lagrad i tundran smälter också. Vi har nu nått en kritisk punkt, där vi inte vill längre kan lida vädermässigt eller naturmässigt. Det stora problemet är att det är svårt att få ett samförstånd över klimatet. Hur ska vi nå en enad världspolitik, som vi gjorde när vi fick till förbud mot freon eller blybensin, när vi inte ens kan prata med varandra? Vi sitter helt enkelt i en prekär situation, menar Jonas Ihreborn.

– Vi pratar också om folkhälsa. Man kan prata om folkhälsa i våra hem, på arbetsplatsen, i kommunen, i landet. Folkhälsa handlar om att må bra och känna välbefinnande. Dock finns det många länder i dag som inte uppnår det på grund av avsaknad av mänskliga rättigheter, mänskliga friheter, olika etniciteter med mera. Det hör också ihop med konflikter och olikheter i världen. I-länderna har kunnat jobba med de här frågorna medans U-länder slängs in i modeller som vi har skapat, vilket leder till oförstående, säger Jonas Ihreborn.

Samhället har också haft ett överflöd av material, samtidigt som människan inte har behövt betala dyra kostnader för produkterna.

– I takt med att vi har kunnat pumpa upp råolja ur marken så har antalet fordon och konsumtionen växt på vår jord. Nu har vi inte sett att vi kommer inte att ha det mer i framtiden. Nu har vi bestämt oss för att elektrifiera världen och kommer att minska användningen av olja över tid, men hur ska vi kunna ersätta alla material? Det handlar helt enkelt om att ta tillvara på varje molekyl vi använder, säger Ihreborn.

– 98 procent av alla material går att återvinna. Allt som behövs är en kemisk, mekanisk eller biologisk process. När vi har knäckt den koden kommer vi att lösa många pucklar. Sedan handlar det också om att hitta nya ämnen exempelvis från skog och jordbruk. Den förändring vi står inför nu menar jag är den största vi gjort sedan industrialismen och jag ser att energi kommer att vara en spelförändrare. Alla processer kostar energi och vi kan inte göra de här processerna utan billig energi.  Själv är jag väldigt nyfiken på fusionskraft, säger Jonas Ihreborn.

Jonas Ihreborn AB är en del av forskningsprogrammet Steps (Sustainable Plastics and Transition Pathways) som leds av Lunds universitet. Programmet representerar hela värdekedjan från råvara till färdig produkt och har för avsikt att öka möjligheten för att använda biomassa, förbättra återvinning och cirkularitet samt studera hur man kan påverka samhället för att introducera en mer hållbar produktion och användning av plast. Ambitionen är att spela en nyckelroll i att driva på och accelerera hållbarhetsövergången genom att stärka kunskapen och forskningen om teknologi- och produktutveckling och innovation, genom att utveckla och utvärdera nichade nyckelprodukter med industripartners, och genom att analysera implikationerna av potentiella övergångssätt på hållbarhet, institutioner och policy.

– Programmet har identifierat lösningar som redan tekniskt finns på plats. Nu handlar det om att vi behöver hitta politiker som säkerställer det hela. En i programmet är en del av delegationen som har tagit fram förslaget till nytt klimatbiståndsmål inför toppmötet Cop 29 som äger rum i Azerbadjan nästa månad. Personen i fråga är inte helt nöjd inför mötet. Anledningen till det är att det är så mycket oroligheter i världen just nu, att det är en så orättvis och ojämn värld och att alla inte kan prata med varandra och komma överens. Trots det har jag hoppfullhet inför framtiden. Det handlar helt enkelt om att vi måste ta på oss ledartröjan, vara goda förebilder, kämpa på och börja förändra våra beteenden., säger Jonas Ihreborn.

Taggar

Dela


Lämna ett svar