Nyheter

Förvaltning yrkade avslag men nämnd beviljar bygglov

Nyheter En ansökan om ett nytt garage på 60 kvadratmeter, på fastigheten Norrtorp, har inkommit till samhällsbyggnadsnämnden

I detaljplanen anges bostadsändamål och uthus och andra gårdsbyggnader får högst vara 20 kvadratmeter. Ansökan som inkommit gäller en ny garagebyggnad på 60 kvadratmeter. När ansökningar avviker från detaljplanen ska berörda grannar underrättas och dessa ska ha möjlighet att få yttra sig, vilket har gjorts. Tre grannar har inga synpunkter på ansökan och godkänner grannens garagebyggnad.

Det som samhällsbyggnadsnämnden diskuterade vid senaste sammanträdet är ”vad som är att betrakta en mindre avvikelse från detaljplanen”. Enligt lagtext kan det vara smärre avsteg som exempelvis placering av en byggnad någon meter in på så kallad prickmark (som inte får bebyggas), överskridande av byggnadshöjd, byggnadstekniskt eller andra skäl som utgör en mindre avvikelse. 

Förvaltningen gjorde bedömningen att avvikelserna för garaget inte kan anses som ”en liten avvikelse” och bedömningen görs att inte bygglov av nämnden ska ges. 

Nämnden avviker från förvaltningens bedömning och beslutade att lämna bygglov till garaget. 

Reserverade sig mot beslutet gjorde Bo Svedberg (S), Majo Besic (S) och Peter Thorén (MP). 

Taggar

Dela