Nyheter

Förtidsröstning inledd

Nyheter I dag öppnade förtidsröstningen till EU-valet i tingshuset i Värnamo. – Jag hoppas på ett stort valdeltagande, säger valnämndens ordförande Birgitta Pettersson (L).

Valband uppsatta utanför tingshuset. Bild: David Alin  [1/9]

Avspärrningsband uppsatt. Bild: David Alin  [2/9]

Bild inifrån vallokalen. Bild: David Alin  [3/9]

Gatupratare på väg att sättas upp utanför vallokalen. Bild: David Alin  [4/9]

Köbildning utanför vallokalen. Bild: David Alin   [5/9]

Valnämndens ordförande Birgitta Petersson (L) väntar på att klockan ska slå 12. Bild: David Alin  [6/9]

Vid 12-tiden förklaras förtidsröstningen för invigd. Bild: David Alin  [7/9]

Ivriga kommuninvånare vill komma in och lägga sin röster. Bild: David Alin  [8/9]

Annika Svensson från Bredaryd ser det som en demokratisk skyldighet att rösta i EU-valet. Bild: David Alin  [9/9]

Den gamla tingshuslokalen har förvandlats till en kokande gryta. Spänningen stiger inför det stundande EU-valet. Värnamo kommun erbjuder tre lokaler för förtidsröstning: Gamla tingshuset i Värnamo, Bredaryds bygdegård (från och med måndag 27 maj kl. 15.00) och i expeditionen i Rydaholms skola (från och med måndag 27 maj kl. 15.00). Vid 12-tiden stegade valnämndens ordförande Birgitta Pettersson (L) fram, lyfte på avspärrningsbandet och förklarade förtidsröstningen i Värnamo för invigd.

– Jag hoppas på ett stort valdeltagande. Det här är det enda direktvalet där vi kan vara med och påverka. Man ska komma ihåg att det är väldigt många beslut i EU som påverkar oss även på lokal nivå. Ett exempel på en sådan fråga är hanteringen av livsmedel, säger hon.

Inne i vallokalen arbetar Berit Davidsson, Christina Gallneby och Annette Niska med rösthanteringen premiärdagen till ära.

– Det brukar vara många som kommer första dagen och röstar, så vi förväntar oss att det kommer en hel del i dag. Sedan kommer det nog att planas ut under veckorna så att det blir mer tryck under de sista dagarna, säger Berit Davidsson.

Annika Svensson från Bredaryd var en av de första som röstade.

– Det var spännande att vara en av de första. Det är första gången som jag förtidsröstar och det känns skönt att ha det gjort. Det fanns många alternativ att rösta på men magkänslan har känts rätt från första början.

Hur kommer det sig att du röstar i EU-valet från första början?

– Jag ser det som min rättighet och min skyldighet att göra eftersom vi tillhör EU, så då får jag vara med och lägga min röst om jag ska ha åsikter och tyckande.

Fotnot: Den 9 juni är det valdag och då är alla 23 vallokaler öppna, från klockan 8 till 21.

Taggar

Dela