Nyheter

Förstå världen – radiokorrrespondenterna på turné

Nyheter Igår kväll gästades Fenix i Vaggeryd av två av Sveriges radios utrikeskorrespondenter

Radiokorrespondenterna  [1/6]

Sveriges Radio  [2/6]

Pablo Dalence  [3/6]

Pablo Dalence, Hanna Sahlberg och Daniella Marquardt  [4/6]

Hanna och Daniella svara på publikfrågor  [5/6]

Panelen i samspråk  [6/6]

Under ett antal veckor har de 23 utrikeskorrarna på Sveriges radio varit på turné genom Sverige. De besöker 13 platser på sin resa genom landet i går var det Vaggeryds tur att få ta del av deras berättelser. Vid besöket medverkade Hanna Sahlberg som har varit i Kina i två perioder och Daniella Marquardt som tjänstgjort i Berlin och bägge har nu avslutat sina tjänster som korrespondenter, i alla fall för denna gången. Publiken, i en fullsatt Fenixsal, lotsades genom kvällen av Pablo Dalence som är programledare på Studio ett och Ekot, men som började sin bana på Sveriges Radio P4, Jönköping.

De bägge kunde redovisa liknande bilder av sitt jobb men också stora skillnader beroende på var i världen man arbetar. Hanna Sahlberg har bott i Kina länge, flyttade dit som 17-åring med ambitionen att lära sig språket och i det kölvattnet kom journalistkarriären, en karriär som inte hade haft samma framgång inom Sveriges Radio i Sverige eftersom ingången ofta är P4 och för att jobba på lokalradio krävs körkort, något som Hanna saknar. SÅ sent som för någon dag sedan frågade hon kanalchefen på P4 Kalmar om han skulle anställa henne och svaret var ett iskallt nej eftersom hon saknar körkort.

Daniella Marquardt är född i Tyskland och hade därmed en längtan till Berlin under många år och blev SRs korrespondent i september 2015. Hon trodde på en mjuk start men hamnade direkt i hetluften när flyktingströmmen från Syrien innebar att en ofattbar mängd människor hamnade i Budapest på sin väg mot Tyskland och Österrike. Då kom dråpslaget att Ungern stängde möjligheten för flyktingarna att resa vidare genom att vägra dem tillträde till järnvägsstationen. Der var jungfrujobbet på Sveriges Radio och blev en tuff start på korrespondentjobbet.

– Det är tufft att vara korrespondent, säger de bägge och talar om att de är i tjänst 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan tio månader om året. Även om de inte jobbar rent fysiskt så ska de vara tillgängliga och nåbara dygnet runt.

De bägge korrespondenterna trycker på att språkkunskaperna är oerhört viktiga. Daniella menar att det är stora fördelar att kunna språket och sättet att bete sig i Tyskland för att lättare passera alla grindvakter som makthavare har.

– Men, tänk på att i Tyskland finns ingen du-reform, konstaterar Daniella. Titlar och hierarkier är fortfarande starka fundament i Tyskland.

Hanna Sahlberg instämmer i vikten av språket, men berättar att Kina är stort och den rikskinesiska som hon talar inte förstås överallt. Hon berättar att kinesen i Peking inte säkert kan kommunicera med en landsman i Shanghai.

Hanna Sahlberg och Daniella Marquardt beskriver vikten av att ha goda kontakter med tolkar och det som kallas fixare, det vill säga folk som gör research och hittar rätt väg till rätt människa. Hanna Sahlberg säger att hon helst arbetar utan tolk eftersom det blir lite som att ”diska med diskhandskar”, du har inte rätta känslan i det material du hanterar. I Hannas fall handlar det dessutom att vara försiktig i ett land där du är, mer eller mindre, övervakad. Inte så mycket för hennes egen skull men man måste agera så att de man arbetar med inne i Kina inte råkar illa ut.

De bägge korrespondenterna säger att det är ett ensamt jobb, men det gäller att skaffa ett kontaktnät. Framförallt handlar det om att bygga broar mot andra kollegor, och då framförallt andra nordiska kollegor som har ungefär samma syn på livet och nyheter som de själva har.

De länder som Hanna Sahlberg och Daniella Marquardt har jobbat i är fortsatt på högsta nivå för att följa utvecklingen i. Tyskland är noga med att hålla ihop Europa för att inte kvävas mellan stormakterna USA och Kina. Kina är kanske den viktigaste spelaren i världsekonomin och med en handelskonflikt med USA spiller det över på övriga världen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar