Nyheter

För första gången på 13 månader – fler långtidsarbetslösa i Värnamo

Nyheter Antalet långtidsarbetslösa i Värnamo ökade i november 2022 jämfört med månaden innan. Det är första gången sedan september 2021 som antalet ökar, rapporterar Newsworthy.

Arkivbild.

I november hade 333 Värnamobor varit arbetslösa i minst ett år, vilket är tolv fler än månaden innan. Det är den första månaden sedan september 2021 som antalet arbetslösa ökar. 333 personer motsvarar 1,9 procent av arbetskraften i kommunen – andelen långtidsarbetslösa är 0,6 procentenheter lägre än samma månad i fjol.

Antalet som står allra längst från arbetsmarknaden – som varit utan arbete utan i minst två år – har minskat jämfört med samma månad i fjol: från 246 till 198, eller 1,1 procent av arbetskraften i november 2022.

Nässjö finns länets högsta långtidsarbetslöshet, 3,4 procent, medan Habo har lägst (1 procent). I Jönköpings län som helhet hade 3 856 personer (2,2 procent) varit arbetslösa i minst ett år i november. Det är sex personer färre än månaden innan, och det är den nittonde månaden i rad som antalet sjunkit.

Totalt i riket hade omkring 149 000 personer varit utan arbete i minst ett år i november. Det motsvarar 3,0 procent av arbetskraften, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med ett år sedan.

Högre andel äldre långtidsarbetslösa

Av de 333 personerna som varit arbetslösa i mer än ett år i Värnamo kommun är 87 personer mellan 55 och 64 år och 20 är mellan 18 och 24 år. För den äldre gruppen är andelen arbetslösa 2,3 procent medan den i den yngre gruppen är 1,1 procent. Även i riket som helhet är långtidsarbetslösheten högre i gruppen äldre.

93 av de långtidsarbetslösa i Värnamo är födda i Sverige, medan 240 är födda utomlands. Det innebär att långtidsarbetslösheten bland Sverigefödda är 0,7 procent, medan den är åtta gånger så hög – 5,5 procent – bland födda utomlands. Även i riket som helhet är arbetslösheten högre bland utrikesfödda.

Även när det gäller utbildningsnivå är skillnaderna stora. 152 av de som varit arbetslösa i minst ett år har inte någon gymnasieutbildning, vilket motsvarar en långtidsarbetslöhet på 5,7 procent. Det kan jämföras med 1,4 procent bland dem som gått ut gymnasiet och 1,0 procent bland dem som studerat vidare efter gymnasiet.

Långtidsarbetslösheten i statistisk form.

Taggar

Dela