Nyheter

Förslaget: Så blir den nya avfallstaxan

Nyheter Villaägare är den stora vinnaren i Såms förslag till ny avfallstaxa för det kommande året.

Villaägare är den stora vinnaren i Såms förslag till ny avfallstaxa för det kommande året. Bild: David Alin

I förslaget ingår ingen generell höjning. Däremot föreslås en höjning av avgifter kopplade till flerbostadshus och verksamheter med fem procent till 2025. Höjningen motiveras av att flerbostadshus och verksamheter ska bära sina egna kostnader. Dessutom kommer Såm under 2025-2026 införa en ny fastighetsnära insamling av förpackningar från flerbostadshus. Producenterna kommer att ge Såm en högre ersättning för den här insamlingen, och ersättningen baseras på olika hämtningsintervall och vilka material som hämtas. I vissa flerbostadshus kommer hämtningarna vara tätare, vilket inte täcks av ersättningen från producenterna. Det medför att Såm behöver införa avgifter för detta.

Såm har på grund av utökat ansvar även infört hämtning av matolja och annat flytande ätligt fett i behållare från verksamheter. Hämtningen utförs av auktoriserade entreprenörer och kommunalförbundet har föreslagit en maxtaxa på 250 kronor per tillfälle och behållare för en sådan hämtning.

Kommunalförbundet föreslår även höjda maxtaxor för bygg- och rivningsavfall, returpapper samt förpackningsavfall från flerbostadshus. Den föreslagna höjningen ligger på fem procent.

De föreslår även införande av ersättning som tillämpas vid återbetalning av utebliven sophämtning. Efter reklamation kan då Såm bevilja återbetalning av hämtningsavgifter för hämtningar som ej utförts och som orsakats av kommunalförbundet eller dess entreprenör.

Vid arbete med sophämtning i anslutning till väg kan TMA-fordon krävas utifrån arbetsmiljökrav. Därför föreslår kommunalförbundet införandet av en tilläggsavgift för TMA-fordon vid sophämtning, en avgift som debiteras per hämtning utöver ordinarie hämtningsavgift.

Kommunstyrelsen beslutade på sitt senaste sammanträde att föreslå att kommunfullmäktige godkänner förslaget.  Kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M) sitter även som ordförande i Såm. Han kommenterar förslaget till ny avfallstaxa på följande sätt:

– I det här förslaget till ny taxa föreslås inga höjningar till villor. Däremot är det en viss justering för flerfamiljshus och för slammet, där vi ser att vi ligger efter en del. Tanken är att de här avgifterna ska täcka de ökade kostnaderna, säger han.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *