Nyheter

Förslaget: Parkering ska kosta – dygnet runt

Nyheter Slopad gratistimmesparkering och kostnader dygnet runt för att parkera bilen. Det är några av ändringarna i det nya förslaget till parkeringsavgifter i Värnamo stad som föreslås.

På eftermiddagen brukar gratisparkeringen vid Sten Stures fyllas av folk. Inom en snar framtid kommer det att kosta att stå här – dag som natt. Arkivbild: David Alin  [1/3]

Bild över de framtida parkeringszonerna i Värnamo stad. Bild: Värnamo kommun  [2/3]

– Vi hade vårt förslag färdigt från början och efter lite förslag från kommunstyrelsen så reviderade vi det lite. Vi tog det i ett enigt beslut, men jag tycker att det blev lite strängare än vad vi föreslog. I vårt resonemang så var tanken att vi inför det här lite försiktigt och justerar över hand i stället. Det var därför vi inte tog så skarpa förslag med en gång, säger teknik- och fritidsnämndens Gottlieb Granberg (M). Arkivbild: David Alin  [3/3]

I våras berättade vi om det första förslaget till nya parkeringsavgifter i Värnamo stad. I det föreslogs att ett avgiftsbelagt digitalt system införs på kommunens samtliga parkeringar och gator inom den mest centrala delen av Värnamo, som delas upp i två zoner. I zon ett (de mest centrala delarna av Värnamo) är tanken att det ska vara gratis att parkera den första timmen och därefter kosta tio kronor per timme. I zon två (de yttre delarna av centrala Värnamo) ska det vara gratis i tre timmar och därefter kosta fyra kronor per timme.

Efter att förslaget till nya avgifter varit uppe för behandling i kommunstyrelsen skickades det sedan tillbaka till teknik- och fritidsnämnden. En anledning var att man skulle lägga till synpunkter som kommit fram under diskussionen i kommunstyrelsen, bland annat att titta på frågan om Värnamo kommun ska ha avgift under dygnets alla timmar i syfte att få boende att hyra parkering inom den egna fastigheten. Utifrån kommunstyrelsens synpunkter har teknik- och fritidsförvaltningen tagit fram ett andra förslag till parkeringsreglering i Värnamo stad. Ett förslag som teknik- och fritidsnämnden ställde sig bakom på sitt senaste sammanträde.

Vad innebär då revideringarna konkret?

När det gäller zon ett, den innersta delen av centrum, har den inledande gratistimmen tagits bort. Den andra stora förändringen är att det i båda zonerna ska kosta att parkera bilen även på natten. I det nya förslaget står att man ska betala parkeringsavgift hela dygnet på vardagar, men för undvika att avgifterna fortlöper så föreslår förvaltningen två maxtaxor: 80 kronor per dygn i zon ett och 32 kronor per dygn i zon två.

I det ursprungliga förslaget var tanken att 10-minutersparkeringarna och lämnades oförändrade. De förlängs nu till att gälla i 15 minuter. Från början var också tanken att halvtimmesparkeringarna skulle lämnas oförändrade samt att entimmes-parkeringar föreslås bli halvtimmes-parkeringar. Nu föreslås att tidsbegränsningen på dessa parkeringar  (Skolgatan, Brogatan, Postgatan och Ouchterlonygatan) tas bort, med tillägget att man vid en utvärdering efter ett halvår tar ställning till om tidsbegränsning behöver återinföras.

Dessutom föreslås två ändringar gällande belopp för parkeringsböter. Bötesbeloppet för parkering på plats för rörelsehindrade skulle i det första förslaget höjas från 500 till 800 kronor. Nu föreslås det nya bötesbeloppet bli 1 200 kronor. Böterna för att stanna på ett förbjudet ställe skulle i det förra förslaget höjas från 300 till 600 kronor. Nu föreslås bötesbeloppet ligga på 800 kronor.

Teknik- och fritidsnämndens ordförande Gottlieb Granberg (M) ser med blandade känslor på det reviderade förslaget som nu ska behandlas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Vi hade vårt förslag färdigt från början och efter lite förslag från kommunstyrelsen så reviderade vi det lite. Vi tog det i ett enigt beslut, men jag tycker att det blev lite strängare än vad vi föreslog. I vårt resonemang så var tanken att vi inför det här lite försiktigt och justerar över hand i stället. Det var därför vi inte tog så skarpa förslag med en gång, säger Gottlieb Granberg (M).

LÄS MER:  Förändrat parkeringssystem på gång i Värnamo stad
Taggar

Dela


8 reaktioner på Förslaget: Parkering ska kosta – dygnet runt

Kommunen gör allt för att dra in så mycket pengar som möjligt! Gummifabriken kostade enligt uppgifter över en miljard kronor, så varje krona är värdefull för kommunkassan för att täcka kostnaderna! Kommer folk utifrån att åka in till stan och betala för en parkeringsplats i ett mer eller mindre dött centrum? Storstadsfasoner passar inte in i en liten ort som Värnamo. Tror ärligt talat inte heller att detta kommer att ge några större intäkter! Bara irritation. Och varför dessa avskydda appar överallt? Jag besökte nyligen en stad i Skåne som hade infört samma system. Har nog aldrig sett så lite bilar där som denna gång. Och centrum kändes helt avfolkat. Själv tar jag sällan med mig telefonen när jag är på stan. Men det är väl ännu ett steg i den totala övervakningen av oss…

Det är ju så typiskt Värnamo kommun, de går över lik för att få in pengar. Människor måste ju kunna parkera inne i city utan att bli ruinerade, alla cyklar inte och det finns de som inte kan gå långa sträckor och som inte har handikappsintyg. Mvh Ann-Marie Karlsson

Politiker i Värnamo är inte kloka. Man vill ha ett aktivt centrum med affärer, men man verkar inte vilja ha något folk där. Parkering med skiva hade varit ett bättre förslag nere i centrum. Banditer som vill ha in varenda krona som man kan få in.

Förstår inte att politikerna är folkskygga eftersom de vill ha bort all trafik i Värnamo. Mitt förslag är stäng även butiker så ser ni inget folk alls, det är väl de politikerna strävar efter. Det verkar att vi går mot Putin-tid.

Att ta betalt från första minuten kommer att bidra till att tömma centrum. Hoppas att stadshusparkeringen ingår i betalparkering också. Den har inte nämnts i sammanhanget och det blir ju färre parkeringsplatser i framtiden när flera hundra byggs bort i centrum

Håller med. Dags att börja ta betalt vid stadshuset. Många kommunanställda med gångavstånd till jobbet som tar bilen idag. Behåll några få besöksparkeringar med en timmes fri parkering för polisärenden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *