Nyheter

Förslaget: Gör om skola till trygghetsboende

Nyheter Enehagsskolan i Värnamo kan få nytt liv. Det föreslår flera kommuninvånare i ett medborgarinitiativ.

Enehagsskolan i Värnamo kan få nytt liv. Det föreslår flera kommuninvånare i ett medborgarinitiativ. Bild: David Alin

Prognoser visar att att barnafödandet i samhället minskar i samhället, som att de äldre ökar i framtiden. Det innebär att det kommer att finnas ett större behov av trygga boenden för äldre. Samtidigt står Värnamo tätort inför en överkapacitet av skolbyggnader och -platser och barn- och utbildningsnämnden arbetar intensivt för att få en budget i balans. Mot bakgrund av ovan nämnda punkter föreslår tre kommuninvånare att Enehagsskolan görs om till Värnamos första trygghetsboende. De ser lokalerna och skolans läge, utmed Lagan, som en god utgångspunkt för en sådan satsning, i samverkan med den nya anpassade gymnasieskolan som finns i matsalen där restaurang Åkanten tidigare huserade.

– Ett trygghetsboende erbjuder boende med utökad service, social gemenskap, möjlighet att delta i gemensamma måltider och tillgång till samhällsservice. Platsen och lokalerna uppfyller väl de kriterier som ställs för trygghetsboenden. De nackdelar som uppstår för barnen vid Enehagsskolan kan i stället bli fördelar för de äldre, menar förslagslämnarna.

I stället för att lägga ner landsbygdsskolor föreslår initiativtagarna att Enehagsskolans elever omplaceras till Västhorjaskolan och Trälleborgsskolan och att ett trygghetsboende etableras i skolans lokaler.

– En sådan omfördelning skulle minska trafikbelastningen i centrala Värnamo och ge barnen en bättre skolmiljö, menar dem.

Initiativtagarna ser fyra stora fördelar med förslaget. Den första handlar om att genom att bevara landsbygdsskolorna så får Fryele, Nydala och Gällaryd möjligheten att behålla sina nav och attraktivitet. Den andra fördelen är att det byggs ett trygghetsboende på en central och vacker plats. Den tredje punkten handlar om att trafiksituationen i centrala Värnamo förbättras. Den fjärde punkten innebär att nämnden kan få en budget i balans, genom minskandet av antalet skolor i Värnamo kommun.

Förslaget ligger uppe för omröstning fram till och med den 24 oktober. I skrivande stund har 140 personer ställt sig bakom tankarna. Det innebär att kommunens politiker och tjänstemän ska behandla förslaget framöver.

Detta är enligt min mening ett mycket kreativt förslag, där förslagsställarna tänker utanför boxen, lyfter blicken och ser till behov inom olika verksamhetsområden och kommundelar. Lysande att restaurangskolans elever kan få en utökad och skarp roll, att befintliga byggnader nyttjas maximalt och kostnadseffektivt, samt att unga och äldre kan umgås (något vi saknar i dagens samhälle)! Det vore tjänstefel att inte pröva detta, menar en kommuninvånare som ställt sig bakom tankarna.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Förslaget: Gör om skola till trygghetsboende

Mycket fint förslag. Önskar att fler samarbeten mellan särskilt boende, grundskola och förskola skulle bli verklighet. Så mycket vi har att erbjuda varandra och så mycket äldre kan ge yngre och yngre ge äldre. Läxläsning, lästräning, sociala möten, lära ut tekniska kunskaper till seniorer. Vi ska jobba för att se varandra och inkludera alla.
Umgås och aktivera. Bli bästa kommunen i Sverige på integration. Blanda förskolor på särskilda boenden på landsbygden. Alla äldre vill inte flytta, alla arbetsföra vill inte bo i stan, alla vill inte jobba i stan, en del längtar till naturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *