Nyheter

Förskolan där man är ute och cyklar – tv och bildextra

Nyheter Tack vare ett par elcyklar kan man nu på förskolan Nyfiken på Rörstorp i Värnamo ge sig ut på ganska långa utflykter.

Snart dags för en cykeltur  [1/11]

Heléne Gustavsson är en glad rektor vid förskolan  [2/11]

  [3/11]

  [4/11]

Förskolan Nyifken  [5/11]

  [6/11]

  [7/11]

  [8/11]

  [9/11]

  [10/11]

  [11/11]

Man fortsätter givetvis med promenader men då och då blir det cykelturer. Det är två pedagoger som cyklar och det får rum sex barn maximalt per cykel. Det är nästan som en flakmoped men höga kanter och bältade barn med hjälmar och västar för att det skall vara säkert och synas när de tar sig fram.

• Glad rektor
Heléne Gustavsson är rektor för några förskolor i Värnamo och Bor och hon är mycket glad och stolt över att ha fått möjligheten att kunna köpa in och använda elcyklar. Förskola Nyfiken är först ut i Värnamo kommun och flera är intresserade av att få veta hur de fungerar.
– Värnamo kommun har sökt och fått statsbidrag från skolverket så att vi kan jobba i mindre barngrupper, säger Heléne.

På Nyfiken har man nu även kunnat anställa fler pedagoger för bidraget och ett av de nya hjälpmedlen är elcyklarna. Man får möjlighet att upptäcka och utforska nya platser och man kan smidigt ta sig till Apladalen eller någon annan spännande plats. Man har exempelvis tagit sig ändå upp till Stadsbiblioteket i Gummifabriken och vattentornet.

– Framåt tänker vi ta oss till andra platser som Vandalorum och Osudden.

• Förskolans ledord
Nyfiken är ett av ledorden för personal och de 75 barnen vid förskolan. De arbetar utifrån tre viktiga ord, att barnen får Utforska, Upptäcka och Uppleva.

– Det är också ett medvetet miljöarbete inom hållbar utveckling. Barnen blir också mer nyfikna, precis som vi jobbar med i vår förskola Nyfiken, berättar man från personalens sida.

Barnen uppskattar cyklarna mycket och vill gärna ge sig ut på nya äventyr. Pedagogerna har även tagit med detta i sitt temaarbete på förskolan som är ”vi och vår omvärld”. När vi cyklar får vi även in läroplanens målområde på olika sätt i vår undervisning, säger Maria Walldén förskollärare på Nyfiken.

• Bidrag från skolverket
Förskolan har tack vare bidraget från skolverket fått motsvarande två heltidstjänster och liknande möjligheter har flera andra förskolor i kommunen fått. Det har varit valfrihet i hur man önskat använda anslagen vid respektive förskola. Ett huvudsyfte har varit att man ska kunna vara utomhus mer än tidigare och det är även något som läroplanen anger.

– Jättekul, säger ett par av barnen när förskollärare Rebecca Petersson och barnskötare Nikol Flores cyklar iväg en runda så att vi på tidningen ska kunna få lite bilder och ett tv-inslag.

Taggar

Dela