Nyheter

Forshedalärare besökte kommunfullmäktige

Nyheter Lärarnas resursenhet i Forsheda årskurs 7 - 9 informerade om "55:an" som stöttar och hjälper elever som behöver.

Vid gårdagskvällens fullmäktige presenterade Forshedalärarna 55:an

Resursteamet som startade för tre år sedan blev en efterföljare av resurslärare som hjälpte till i klassrummet. Idag ser man till att få en lugnare tillvaro för de elever som behöver lite mer extra och stöd.

Eva Anvegård, Ulrika Bolmvall och Marie Skörd besökte under gårdagen kommunfullmäktige för att berätta om sitt arbete.

– Vi vill att alla elever ska nå målen. Alla kan inte lära sig på samma sätt. En del behöver längre tid, en del behöver få det förklarat på annat sätt, en del behöver mindre grupp och en del behöver mer hjälp. Skolan ser inte ut som den gjorde för tio år sedan och det förstår man kanske inte riktigt. Det fungerar inte ”som förr” och vi behöver möta eleverna för att möta alla deras behov. Vi inkluderar alla elever, men det betyder inte att man förutsätter att alla elever tar till sig på samma sätt. Där kommer vi in. En del sitter i klassrummet och undervisningen går för snabbt, då blir man exkluderad. BUN;s mål är att kommunens elever ska nå målen, utmanas och kännas lust att lära mer. 55:an är en del i att skapa tillgängliga läromiljöer. När man jobbar i 55:an måste man vara flexibel och tänka nytt. Vi ska inte tänka att ”så här har vi alltid gjort” utan vi måste tänka annorlunda. Alla dagar ser olika ut. Vi har nära dialog med den lärare som har ansvar för eleven som kommer till oss och vad eleven ska jobba med. Den undervisande läraren har ansvar, ibland förbereder vi vad som behövs men alltid i nära samarbete med den undervisande läraren. Det är inte vi som bestämmer vem som ska komma till oss. Det är frivilligt, börjar Eva Anvegård berätta.

– Eleverna startar i klassrummet och eleverna behöver särskilda åtgärder. De nyanlända som kommer hjälper vi till med lärandet, man gör upp ett specialschema där 55:an är en del i schemat. En del behöver mycket tid i 55:an och en del inte. Vi har också de elever som kommer till oss när proven ska skrivas. De behöver lite lugn och ro runt sig. En del kommer och gör läxor, en del kommer på sin lediga tid och jobbar hos oss. Vi erbjuder lovskola, en gång per termin. Vi har fem rum varav tre är ganska stora. Vi har skapat rutiner för de som kommer. Vi för också statistik för att se vilka som kommer och när de kommer. Vi har en provkalender som sitter uppsatt och den sitter uppe i två veckor i taget för att vi ska anpassa vårt material. Vi har ganska många skärmar i klassrummet för att skapa lugn och ro, säger Ulrika Bolmvall.

– De elever som behöver stöd till att gå till klassrummet och det blir ett större projekt för en del elever. Individuellt stöd av 55:an klarar eleven det här på egen hand. Vi har flera exempel på nyanlända elever som utgår från basen i 55:an, men så snart de känner att språket blir bättre flyttar de ut till klassrummet, berättar Marie Skörd.

Elever har tillfrågats vad de tycker om 55:an, då det framkom att det alltid finns hjälp, man får den hjälp man behöver, jag får mer hjälp och jag fattar mer, det är lugnt och man får mer hjälp och inte samma prestationsångest, det är alltid öppet och man kan komma när man vill, berättar Marie Skörd.

Jörgen Skärin (MP) undrar om konceptet används för övriga grundskolan? ”Vi har inget exakt likadant på de andra högstadieskolorna. Vi känner att det här är lite nytt, vi kan inte säga att betygen är bra bara för att vi har 55:an, men vi tror att det är en framgång” fick Jörgen Skärin till svars.

Stig Claesson (KD) tackar för fin presentation och undrar hur länge de har jobbat med 55:an? ”Vi har jobbat med det här i tre år. Vi upplever att vi kan hjälpa mer”. Hur tänker man i Värnamo skola, BUN-ordförande, det här är kanske något för skolan i Värnamo? ”Vi presenterade 55:an för ordförande när de var och hälsade på hos oss” får Stig Claesson till svar.

Carina Källman (M); Fantastiskt och imponerande att vara hos er och se och lyssna.

55:an presenterades av Eva Anvegård, Ulrika Bolmvall och Marie Skörd

Taggar

Dela


Lämna ett svar