Nyheter

Formgivare ställer ut: ”Otroligt viktigt att lyfta barnkulturen”

Nyheter Ett urval ledde till en utställning. I sommar ställer Cecilia Heikkilä ut i Blickfånget.

– Det känns så otroligt lyxigt att få ställa ut här och det är otroligt viktigt att få uppmärksamma barnkulturen, säger barnboksförfattaren och illustratören Cecilia Heikkilä. Bild: David Alin  [1/5]

Cecilia Heikkilä har fått den stora äran att designa kommunens nya bokbil. Bild: David Alin  [2/5]

I sommar ställer Cecilia Heikkilä ut 41 tavlor med motiv från hennes bilderböcker. Bild: David Alin  [3/5]

I böckerna utforskar Cecilia Heikkilä gärna större teman kring djur men inte minst natur. Bild: David Alin  [4/5]

Cecilia Heikkilä har gjort sju egna bilderböcker. Den senaste är "Räven och Mullvaden - En spökhistoria". Bild: David Alin  [5/5]

När kommunens bokbuss skulle ersättas av en bokbil utlystes en designtävling. Till slut fanns tre kandidater kvar. Juryn, bestående av kulturpedagogen Cecilia Gustavsson, konstvetaren Marlene Ulfsax, barnbibliotekarien Jenny Werneskog och bibliotekschef Åsa Rocén, valde enhälligt till slut att lägga sin röst på illustratören och bilderboksförfattaren  Cecilia Heikkilä.

– De tre slutkandidaterna som var kvar var jättebra, men det var något visst med dina bilder, berättar Cecilia Gustavsson.

– Det är så hedrande så att det inte är klokt. Jag blir otroligt glad över en så fin jury, så tack för det. Det här var ett drömuppdrag, allt jag tycker om, säger Cecilia Heikkilä själv.

I samband med uppdraget väcktes en tanke. En lucka hade uppstått i Blickfångets evenemangskalender sommaren 2024, så kommunen ställde frågan till Cecilia Heikkilä om hon vill visa sin alster i Blickfånget över sommaren.

– Vi tyckte att det kändes som ett helt passande tillfälle när bokbilen nyligen lanserats och börjat rulla att ha en utställning på temat, berättar Cecilia Gustavsson.

Konstnären nappade på förfrågan och utställningen ”Bland rävar och mullvadar” såg dagens ljus.

– När jag fick frågan så tänkte jag direkt att utställningen ska vara med fokus på mina egna böcker som jag skrivit och illustrerat. Utställningen har ett stort djurtema eftersom alla mina böcker handlar om djur som går på olika äventyr eller är med om olika saker. Det är väldigt mycket högt och lågt men temat är djuren i fokus och mänskliga frågeställningar, säger Cecilia Heikkilä.

Cecilia Heikkilä har gjort illustrationer till många barnböcker och har gjort sju egna bilderböcker. I böckerna utforskar hon gärna större teman kring djur och natur samt existentiella frågor på ett okonstlat sätt. Berättelserna innehåller ofta både allvar, värme och humor, alltid med djur i huvudrollerna. Utställningen består av 41 tavlor med illustrationer hämtade ur böckerna.

– Dels är det en konstutställning för vuxna, men den har också ett barntilltal och ska locka barn att komma och titta, säger kulturpedagogen Cecilia Gustavsson i Värnamo kommun.

– Jag tänker även ur tillgänglighetsperspektiv, som en sådan sak som höjden här inne, att det ska vara en lagom höjd även för barnen att kunna titta på. Det är samma sak när man skriver bilderböcker också: du skriver böckerna först och främst för barnet, men sedan kan du lägga till nivåer för vuxna som passar. Men fokuset ska alltid ligga på barnet och barnperspektivet. Därför är det så roligt att utställningen också får göra det, säger Cecilia Heikkilä.

I morgon eftermiddag öppnar utställningen. Eftermiddagen inleds med att konstnären håller i en skaparverkstad i stadsbiblioteket, där bar får lära sig att rita djur, verkliga eller påhittade. Därefter invigs utställningen med en vernissage, där konstnären berättar om inspiration och skapandeprocess. Efter invigningen blir det sagostund, bokfiskdamm för barn och glassutdelning.

Hur känns det att få ställa ut i Blickfånget i sommar?

– Det känns så otroligt lyxigt att få ställa ut här och det är otroligt viktigt att få uppmärksamma barnkulturen. Jag tycker att barnkulturen ibland får sitta i baksätet och det är den kanske viktigaste och finaste kulturen vi har. Vi ser att barns läsning går ner men att bilderboksläsandet går uppåt och att jag får vara med och lyfta och uppmärksamma det är hedersamt.

Taggar

Dela