Förintelsens minnesdag – 80 år sedan befrielsen
Nyheter Förintelsens minnesdag - Låt oss stå tillsammans i tystnad för de som förlorades, i handling för de som lever och i beslutsamhet för de som kommer efter oss!
Det är i år 80 år sedan befrielsen av Auschwitz, och än i dag ekar hemska ekon från vad oskyldiga människor utsattes för genom våra samhällen, våra hjärtan och våra liv.
Förintelsens minnesdag är en tid att minnas och hedra de miljontals oskyldiga människor som förlorade sina liv under en av de mörkaste perioderna i vår historia. Det var en tid då mänskligheten kollapsade under tyngden av hatets förgiftade kraft. En tid då oskyldiga människor förlorade sina rättigheter, sina familjer, sina hem och sina liv. Sex miljoner judar, romer, homosexuella, människor med funktionsnedsättningar och politiska motståndare – alla utpekade, förföljda och måltavlor för förintelsen. Men vi minns inte bara för att minnas. Vi minns för att det aldrig ska hända igen.
Minnet är inte en statisk sak – det är ett levande vittnesbörd om vad vi har förlorat och vad vi har att skydda. Det handlar om att säga ”aldrig mer” till alla former av intolerans, rasism och antisemitism. Det handlar om att se varje individ i sin fulla mänsklighet, oavsett etnisk tillhörighet, funktionsvariation, ålder, kön, könsidentitet, religion eller sexuell läggning.
När vi blickar tillbaka på dessa 80 år från befrielsen av Auschwitz måste vi också se på vad vi har åstadkommit. Vi har byggt upp samhällen som förlorade sin oskuld, men som återfick sin värdighet. Vi har kämpat för rättvisa och mänskliga rättigheter och stått upp mot diskriminering och förföljelse. Men vi har också lärt oss att vi aldrig kan ta dessa värden för givna. Vårt ansvar är inte bara att minnas det som var, utan att vara vaksamma och aktiva för att skydda mänskliga rättigheter idag och för framtida generationer.
I dag går också våra tankar till de som överlevde – de som fortfarande bär minnen av smärta, förlust och skräck. Deras berättelser är inte bara vittnesmål om det förflutna; de är varningar och lärdomar för oss alla. Att lyssna till deras röster och föra deras historier vidare är ett gemensamt åtagande. 80 år efter befrielsen är detta inte bara en tid för sorg. Det är en tid för beslutsamhet, handling och hopp.
Vi är de som måste bära minnet vidare, de som aldrig får glömma, aldrig får tystna och aldrig får tillåta att denna mörka historia upprepas. Låt oss stå tillsammans – i tystnad för de som förlorades, i handling för de som lever och i beslutsamhet för de som kommer efter oss. Vi minns, och vi lovar att göra allt vi kan för att världen aldrig ska glömma.
Tobias Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande
Mikael Karlsson (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande
Maria Johansson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden
Filip Wihrén Andersson (M), ordförande i omsorgsnämnden
Arnold Carlzon (KD), ordförande i medborgarnämnden
Gottlieb Granberg (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden
Göran Pettersson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden
Raymond Pettersson (C), ordförande i kulturnämnden
Michael Andersson (M), ordförande i servicenämnden
Birgitta Petersson (L), ordförande i valnämnden
Thomas Sköld (M), gruppledare för Moderaterna
Stefan Widerberg (C), KF-ordförande och gruppledare för Centerpartiet
Håkan Johansson (KD), gruppledare för Kristdemokraterna
Fredrik Lingeskog (L), gruppledare för Liberalerna
Man skall alltid lyssna på de som har upplevt detta så länge de nu lever vilket är bara några år till. De kan berätta var som hände och vad tecknen var innan det hände .När de är borta så försvinner historien in i ett dunkel som kan förvanskas och ifrågasättas. Linjen är tunn och Heidi Frid har blivit sviken ännu en gång.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/pQLjpG/fraga-hedi-fried-om-man-kan-lita-pa-ulf-kristersson