Föreslår miljonsatsningar på unga
Nyheter I oktober 2024 fick medborgarförvaltningen i uppdrag att utreda behovet av ytterligare främjande och förebyggande satsningar för 2025 och framåt. Nu har utredningen presenterats.
![](https://xn--vrnamo-bua.nu/wp-content/uploads/sites/2/2025/02/250213-kommunhus-barn-unga-da-751x432.jpg)
Medborgarförvaltningen föreslår miljonsatsningar på unga. Bilder: David Alin
Värnamo kommun står inför ökande behov av förebyggande insatser enligt den nya socialtjänstlagen. Utredningen identifierar åtgärder för att skapa inkluderande och trygga mötesplatser, särskilt för barn och unga. Fyra fritidsgårdar finns i dag, men resurser räcker inte till för att utöka ytterligare. Satsningar som Mötesplats Ung i Mossle har belyst behovet av fler aktiviteter i områden där tillgången i dag är begränsad.
Bland de föreslagna insatserna är ett allaktivitetshus i centrala Värnamo centralt. Det ska fungera som en multifunktionell mötesplats för alla åldrar med aktiviteter som exempelvis dans, läxhjälp och café, vilket bidrar till gemenskap, trygghet och integration. Invånare, ungdomsråd och näringsliv har involverats i utformningen och över 95 procent av enkätsvaren stödjer ett allaktivitetshus. Genom samverkan med andra förvaltningar och aktörer kan resurser delas effektivt, vilket gör förslagen både ekonomiskt och socialt hållbara, menar medborgarförvaltningen. Vidare planeras en fortsatt verksamhet vid Mötesplats Ung på Vråen, men delar av den flyttas till det nya allaktivitetshuset.
Utredningen föreslår också satsningen på mobila fritidsledare för att kunna erbjuda aktiviteter även i mindre orter och områden med få resurser. Slutligen ska tidiga samordnade insatser (TSI) utökas med fler handläggare för att snabbt möta behov i enlighet med nya lagen. Dessa satsningar kräver cirka 7,8 miljoner kronor årligen, inklusive 2,6 miljoner för drift av allaktivitetshuset och utökade personalresurser för fritidsledare och TSI-handläggare. Målen med insatserna är att minska utanförskap och brottslighet, förbättra barns och ungas hälsa samt stärka skolresultat och integration. Det bidrar i sin tur till att stärka stadens attraktion och öka tryggheten.
På medborgarnämndens första sammanträde för året beslutade nämnden att godkänna utredningen samt medborgarförvaltningen får i uppdrag att återkomma till nämnden i mars med förslag på tidsplan.
– Så som det framgår i utredningen så gör vi mycket redan i dag inom det främjande och förebyggande arbetet, men vi kan alltid göra mer. Nya socialtjänstlagen träder i kraft i år och i den så framgår det bland annat att kommunerna måste jobba mer främjande och förebyggande, men ska vi kunna växla upp och utveckla vårt arbete än mer så behöver vi resurser. Vi ser att vi har fått positiva resultat, inte minst i vårt TSI-arbete (tidiga och samordnare insatser), samtidigt som vi ser ett behov av fler mötesplatser för våra barn och unga och att vi då behöver satsa nu för att kunna se effekter på sikt. Eftersom det är en så pass stor utökning som vi redovisar så är det något som kommunens politiker behöver besluta om, säger Lucas Seiron, enhetschef för förebyggande insatser på medborgarförvaltningen.
– Målet med allaktivitetshuset är att skapa en mötesplats för kommunens invånare i alla åldrar. Det kan finnas aktiviteter både för barn/unga men också för familjer och äldre. Meningsfull fritid är en viktig del för att kunna motverka psykisk ohälsa, men kan även vara en faktor till bättre skolresultat och kan vi då erbjuda mer meningsfull fritid för vår kommuns invånare samtidigt som det finns trygga vuxna som möter kommunens invånare där så kan ett allaktivitetshus, tillsammans med de andra satsningarna som vi föreslår, kunna gör att vi kan förebygga att barn och unga mår allt sämre. Meningsfull fritids är också en skyddsfaktor för att motverka att barn och unga hamnar i kriminalitet men vi behöver fler sådana positiva krafter och flera goda alternativ i kommunen för att kunna motverka detta än mer, säger Lucas Seiron.