Föreslår att Värnamo blir en klimatkommun
Nyheter En invånare föreslår att Värnamo kommun blir medlem i föreningen Klimatkommunerna.
Så här lyder medborgarens inskickade förslag till kommunen:
I ”Plan för Värnamo kommuns miljöarbete” från 2019 står det:
”Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar. De ökade utsläppen av växthusgaser i atmosfären leder till en global uppvärmning och måste kraftigt begränsas för att inte leda till allvarliga konsekvenser för ekosystem, vattentillgång, matproduktion, mänsklig säkerhet och hälsa. Utsläppen kommer främst av sättet vi utvinner, omvandlar och använder fossil energi genom förbränning av kol, olja och naturgas. Världens ledare har enats om ett globalt klimatavtal och nationellt har vi bestämt att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. För att nå dessa mål måste vi lokalt öka omställningstakten rejält gällande vår energianvändning inom främst transporter och byggande.”
År 2003 bildades föreningen Klimatkommunerna. Denna har till övergripande syfte att minska utsläppen av växthusgaser i Sverige genom erfarenhetsutbyte, påverkansarbete och spridning av goda exempel. Föreningen har sedan starten vuxit till att gemensamt representera över 5 miljoner invånare.
Jag föreslår: att Värnamo kommun ansöker om medlemskap i föreningen Klimatkommunerna”, skriver initiativtagaren.
Förslaget ligger uppe för omröstning fram till och med den 28 december. Just nu har 22 personer ställt sig bakom initiativet.
– Värnamo bör eftersträva att ligga i framkant vad gäller klimatpolitiken åtgärder. En idé är att bygga fler vindkraftverk, vilket bör kunna fungera, utan att militärflygen störs, skriver en kommuninvånare.
– En självklarhet för en kommun som tar ansvar för sina medborgare i kommunen, skriver en annan.
Vad tycker du? Ska Värnamo bli en klimatkommun?
Jag Instämmer med Jörgen självklart tycker jag att Värnamo ska vara en klimatkommun.
Ska vi investera i klimatsmarta lösningar, då ska det göras klokt och inte med teknik som som är tvivelaktig gällande miljö, driftsäkerhet och en påstådd låg koldioxidpåverkan.
Vindkraftens goda egenskaper som media hjälper till att sprida, inte bara bör man, utan måste man också skärskåda i sömmarna, vad är dess koldioxidutsläpp vid dess totala tillverkning med allt som ingår till uppsättning till driftunderhåll och livslängd?
Det ovan måste göras utan påverkan från någon som helst intresseorganisation.
Tänk även på att mycket i energi branschen styrs utifrån politiska beslut med hjälp av olika skatter, förbud och bidrag, så det betyder inte att något som är subventionerat nödvändigtvis är klimatsmart.
Vi måste som invånare i detta land bli väldigt mycket mer källkritiska och våga ställa tuffa frågor till våra beslutsfattare.
Vi måste kräva fantastiskt mycket mer information i hur de och varför de gör och bestämmer vilken energikälla är så bra som de säger. All sanning kommer alltid fram till slut, så lika bra att de gör rätt sak från början.
Klart att Värnamo skall vara en klimatkommun om man värnar om nästa generations medborgare i kommunen.