Nyheter

Folktro på biblioteket i Bor

Nyheter På biblioteken i Rydaholm, Bor, Forsheda och Bredaryd har under november och december funnits möjlighet att få intressant och givande insyn om våra förfäders liv. En föredragsturné med temat Folktro.

Bors bibliotek med den nybyggda ingången.   [1/5]

Naturguide Christer Lindkvist från Hovmantorp berättade om folktro och örtmedicin.   [2/5]

Björnmossa.   [3/5]

Kikbär på enen.   [4/5]

Vitmossa (ej lav)  [5/5]

Tänk att vi fyra åhörare via kommunens bibliotek på nära håll gratis kunde få lärande underhållning om hur vi även i dag egentligen kan leva som man gjorde förr. Om vi ”i händelse av” skulle råka ut för samhällsstörningar så fanns här möjlighet att lära sig mycket som våra förfäder levde för och med naturen.

Hur väl känner/kände du dina mor- och farföräldrar och hur de levde? Hur var deras vardag? Hur såg hushållet ut? Vad hann du prata med dem om deras och deras föräldrars liv? Mycket kunde de åtminstone om folktro!

Det var på torsdagen den 8 december 2023 som Christer Lindkvist från Hovmantorp fanns på Bors bibliotek och berättade om folktro och örtmedicin. Christer är utbildad naturguide och har ett stort intresse för växter och etnografi och folklivsforskning och visade han sig ha gedigna kunskaper i. Det märktes! På ett pedagogiskt och lättsamt sätt fick vi en underhållande kväll. Vilket tillfälle för oss fyra borbor att få gedigen kunskap!

 

Folktro exempel

Örter:

Kikbär: (gallbildning på enbuskar förorsakad av engallmygga). Italienskt namn Angela som betyder ängel. Botade kikhosta.

Mot kikhosta gavs även sto- och suggmjölk.

Mjöldryga (latin: Claviceps purpurea): Parasitsvamp som fuktiga år kan växa rikligt på speciellt på råg. Förr var bönderna glada för denna svamp eftersom den drygade ut skörden. På 1600-talet förstod man att svampen orsakade symptom som kramper, hallucinationer, hudavfall, stryper blodtillförseln med mera.

Örtomslag om bland annat huvudet – skydd mot diverse sjukdomar.

Morot: morotssaft mot hosta och reumatism.

Lukta på första myrorna på våren – botar huvudvärk.

Halsband: Skyddade mot onda andar. Fortfarande säljs halsband med texten: skydda barnet mot onda andar, sjukdom samt bringa lycka och välgång.

Trampa bort vissa sjukdomar genom att bokstavligen trampa på det sjuka.

 

 

Annat om folktro exempel

Börja aldrig ett stort projekt på en måndag.

Flesta olyckor och sjukdomar händer på måndagar.

Vid nysning lämnar själen dig. Att säga prosit skyddar.

Orsakar olycka eller otur:
Gå ej under en stege. Lägg inte nycklarna på bordet och många fler.

Valborgseldar skrämmer bort djur.

Enormt stor flock Kajor – regn på gång eller varningstecken.

 

Magiska talen 3, 7 och 9 exempel

3) Heligt tal. Berättelser som: tre bröder som ska ut och pröva lyckan i världen, tre gummor som ska visa vägen och tre önskningar som ska uppfyllas. Förfluten tid, nutid och framtid. Alla goda ting är tre.

7) Turnummer. Sju veckodagar, sju underverk, jorden skapades på sju dagar, sju midsommarblommor under kudden som ska plockas under tystnad, de sju dödssynderna.

9) Nio midsommarblommor. Graviditet nio månader

 

Naturmaterial exempel

Björnmossa: Till olika sorters borstar. Användes till mattor och täcken. Björnen använder den till bädden i idet.

Vitmossa, grön nyans: (ej lav). Förband, bakteriedödande och desinficerande. Värme till bäddar och kälkar, husisolering, blöjor, innersula i skor, toapapper och bindor.

Genom att krama mossan så får man fram vatten men torkad mossa suger bra.

Vi fick veta mycket, mycket mer som våra förfäder visste men som många inte kan, men borde kunna. Mina föräldrar kunde (även jag kan!) mycket av det här!

Med detta fantastiska föredrag av Christer Lindkvist med biblioteket i Värnamo som arrangör så vill jag och de andra tre förtjusta åhörarna tacka för en givande kunskapskväll.

Text och bilder: Jörgen Lindelöf

Taggar

Dela


Lämna ett svar