Nyheter

Flygkraschen i Ödestugu

Nyheter För 27 år sedan inträffade en kraschlandning med ett segelflygplan i anslutning till Ödestugu flygplats. Lyckligtvis klarade sig både piloten och passageraren oskadda.

Det var den 28 juni 1996 och temperaturen låg på runt 20 grader. En 52-årig pilot utförde denna dagen passagerarflygningar på flygfältet i Ödestugu. Klockan var strax före 16 på eftermiddagen när den tredje flygningen skulle ske. Men det var då saker och ting började gå snett.

Till en början var allting normalt när segelflyget skulle bogseras upp. Men strax efter lättningen upptäckte han att höjdrodret inte fungerade som det skulle. Cirka 100 meter norr om norra bantröskeln slog ena vingspetsen i marken, i samband med detta studsade planet och slog 90 meter senare i båda vingarna.

Skadorna på segelflyget blev omfattande, men både piloten och passageraren klarade sig oskadda och kunde ta sig ur planet på egen hand.

Statens haverikommission kopplades in för att utreda orsaken till kraschen. Efter utredningen slogs det fast att olyckan orsakades av att segelflygplanets höjdroder inte kunde manövreras i samband med start därför att höjdrodermekanismens hävarm hade separerat från infästningsbulten. Fiberstoppmuttern, som skall hålla hävarmen på plats, saknades.

Taggar

Dela