Nyheter

Flygkraschen i Hagshult

Nyheter Stark vind i kombination med en oerfaren pilot orsakade flygolyckan vid Hagshults flygplats 2003 enligt Statens Haverikommission. De två ombordvarande klarade sig lyckligtvis utan skador.

Bilden är ett montage. Foto: Pixabay

Det var den 5 maj 2003 som en 44-årig pilot med totalt 271 flygtimmar i bagaget bestämde sig för att genomföra en flygning mellan Jönköping till Smålandsstenar. Dock fördröjdes starten då vinden var för hård.

När väl piloten och passageraren kom iväg förlöpte flygturen till Smålandsstenar utan bekymmer. När de väl skulle landa var vinden för kraftig och efter två försök beslutades att de skulle flyga vidare till Hagshults flygplats istället då de har en bredare landningsbana.

Även i Hagshult var vinden kraftig och piloten upplevde turbulens. På det andra försöket drev flygplanet åt höger och hamnade utanför banan där det slutligen kolliderade med ett järnrör som stack upp ur marken.

Haverikommissionen skrev följande i sin rapport om utredningen av olyckan.
”Att ett omarkerat järnrör står på eller invid ett flygplatsstråk måste anses mindre lämpligt, även om det står utanför gällande hinderfrihetsområden. Olyckan orsakades av att föraren planerade och genomförde en flygning som var för svår i förhållande till såväl hans totala som aktuella flygerfarenhet”.

 

Taggar

Dela