Nyheter

Flera våldsamma incidenter på Värnamo sjukhus

Nyheter Inom loppet av en vecka inträffade tre våldsamma incidenter på Värnamo sjukhus. Nu ska ska incidenterna utredas av Arbetsmiljöverket.

Den första av de tre anmälda händelserna inträffade när två vårdanställda skulle hjälpa en patient med duschning. Efter en diskussion gick patienten slutligen med på att gå in i badrummet. Men där tog det en våldsam vändning. När patienten ombads att sätta sig ner vägrade denne och blev aggressiv.

Trängdes in i hörn

Enligt anmälan så ska patienten slagit en ur personalen i ansiktet och knuffat denne in i ett hörn. Personalens möjlighet att ta sig därifrån var blockerad, och patienten fortsatte att slå mot ansikte och huvud.
”Detta ledde till att personalen tappade balansen, föll bakåt och slog huvudet i badrumsskåpet. Till slut kunde personalen ta sig ut från badrummet och lämna patienten. Personalen upplevde smärta i näsan, framtänderna och bakhuvudet”, skriver man i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Den andra incidenten utspelade sig strax före midsommar. En patient ska ha agerat högljutt och våldsamt och misshandlat en ur personalen. Det hela gick så långt att polisen fick kallas till platsen och patienten fick bältas.

Patienten förflyttad

Det framgår inte av handlingarna om incidenterna hör ihop, men samma dag som polisen kallades till sjukhuset så inträffar ännu en misshandel där polis tillkallas.
”Patienten slår mot mitt ansikte med höger knytnäve, och jag duckar. Efter det knuffas jag in i väggen och slår i min vänstra arm, vänster knä och underben, har flera blåmärken”, står det i anmälan.

Den som anmält händelsen menar att att patienten haft uppsåt och motiv att skada, misshandla och skrämma personal och medpatienter. Patienten flyttades senare till ett annat sjukhus i länet.

Nu ska Arbetsmiljöverket utreda incidenterna.

Genrebild. Foto: David Alin

Taggar

Dela