Nyheter

Fler trafikbrott men färre skadegörelsebrott

Nyheter Narkotikabrotten ökar och stölderna minskar. Det är två av rikstrenderna i första halvårets brottsanmälningar. Men de regionala variationerna är stora. Här är brotten som ökar och minskar i Värnamo kommun visar Newsworthys rapport

Arkivbild David Alin

Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade på torsdagen anmälningsstatistik över det första halvåret 2024. Newsworthy har tittat närmare på elva utvalda brottskategorier och jämfört antalet anmälningar under januari till juni 2024 med samma period 2023.

I Värnamo kommun sticker exempelvis trafikbrott ut med en betydande ökning (bland de brott som noterat mer än enstaka anmälningar), medan bland annat skadegörelsebrotten och cykelstölderna minskar.

Statistiken visar antalet anmälda brott och inte antalet faktiskt begångna brott. Hur stor andel av de begångna brotten som anmäls varierar mellan olika brottstyper.

Antalet anmälda trafikbrott speglar i stor utsträckning hur Polismyndigheten fördelar sina resurser, och en förändring här kan vara ett tecken på att polisen prioriterar sådana brott mer eller mindre än tidigare år.

Antalet anmälda skadegörelsebrott – dit klotter räknas – varierar stort över tid och påverkas mycket av rutiner vid rapportering. Ibland samlas en större mängd brott ihop och registreras vid ett tillfälle. I sådana fall kan det bli kraftiga förändringar från ett år till ett annat.

I hela Jönköpings län är cykelstölder en av de brottskategorier som minskar mest.

Den brottskategori som ökat mest i riket som helhet är narkotikabrotten. Under det första halvåret 2024 anmäldes 68 448 narkotikabrott, vilket är en ökning med 10 125 brott (+17 procent) jämfört med året innan. Framför allt är det anmälningar om innehav av narkotika som drivit på ökningen.

Även skadegörelsebrotten har ökat, medan stöldbrotten fortsätter att minska. Jan Lundbeck, som är statistiker på Brå, varnar dock för att dra för stora växlar på förändringar i halvårsdatan för de här brottskategorierna:

– Just skadegörelsebrott rapporteras ofta in buntvis – man samlar kanske på sig två, tre månaders brott, och då kan det slå väldigt olika i halvårsstatistiken om man skickar in den i maj eller i juli, säger Jan Lundbeck.

– Sedan finns det många andra faktorer som också gör att de här siffrorna svänger: Det kan till exempel räcka att med ändringar försäkringsvillkor, för att det ska påverka i vilken utsträckning vissa brott anmäls, säger Jan Lundbeck.

Jämfört med första halvåret 2023 är både antalet anmälda mordförsök och antalet anmälda rån med skjutvapen lägre i år. Det är en utveckling som också bekräftas av Polismyndighetens statistik över bekräftade skjutningar, som hittills i år varit färre än motsvarande period de senaste åren.

Några nya brottsrubriceringar syns för första gången i statistiken. Bland annat anmäldes 168 fall av involverande av en underårig i brottslighet, ett eget brott sedan förra sommaren. Lokala siffror om detaljerade brottskategorier som denna publiceras först i januari.

 

Taggar

Dela