Nyheter

Fler personliga registreringsskyltar

Nyheter EMINS, OMW och KOLMO är tre av de fyra nya personliga registreringsskyltarna i Värnamo som rullade ut på vägarna förra året. Samtidigt avslås allt fler bokstavskombinationer som anses väcka anstöt

Totalt godkändes elva personliga registreringsskyltar i Värnamo kommun förra året. Av dem var fyra helt nya, medan sju skyltar var förlängningar av redan befintliga skyltar. Elva skyltar är tre fler än året innan.

I riket som helhet var det något färre som ansökte om personliga skyltar jämfört med året innan men Jönköpings län gick mot strömmen. Totalt 122 personliga skyltar godkändes i länet – flest i Jönköpings kommun, 37 stycken.

Sedan 1988 kan man skaffa en personlig registreringsskylt till sin bil. Vid årsskiftet fanns drygt 25 000 personliga skyltar i landet, varav 19 000 i trafik. Skylten gäller i tio år och kan sedan förlängas efter en ny prövning. Den måste ha minst två och maximalt sju tecken, kan innehålla alla tecken i svenska alfabetet, mellanrum och siffror men får inte se ut som ett registreringsnummer. Och så får den inte väcka anstöt.

– Vi tar ställning till om det kan vara stötande eller medföra olägenhet. Det gäller till exempel svordomar och ord som anspelar på droger, brottslighet, sex, politik och religion. I grunden ska det vara något positivt – man kan få en unik skylt och intäkterna går till forskning om trafiksäkerhet, säger Daniel Augustini, utredare på Transportstyrelsen.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela