Nyheter

Fler omkom i vägtrafiken

Nyheter 136 personer omkom i vägtrafiken under första halvåret 2018 visar preliminära siffror från Transportstyrelsen. Det är 24 personer fler jämfört med samma period 2017.

Av de omkomna hade 85 färdats i bil, 27 på motorcykel, fyra på moped, fem på cykel och elva var fotgängare. Det är bland oskyddade trafikanter den största ökningen skett. Antalet omkomna motorcyklister har ökat från elva till 27.

Till det som hänt efter halvårsskiftet kan nämnas en olycka utanför Hillerstorp där en man på cykel blev påkörd och dödad i går. Därtill var det en olycka mc-bil emellan på E4:an vid Skillingaryd där tillståndet för mc-föraren är allvarligt.

– Vi har mer trafik än någonsin vilket ställer högre krav på infrastrukturen, på säkra fordon och att trafikregler följs, säger Maria Krafft, måldirektör i Trafikverket.

Under 2017 omkom 253 personer i trafiken, vilket är den lägsta siffran sedan 1940-talet. Trafikverket har i sitt arbete med Nollvisionen satt ett etappmål på max 220 omkomna år 2020. Men det finns flera viktiga indikatorer som tyvärr inte utvecklas i tillräckligt positiv takt: För få förare följer hastighetsgränsen, andelen onyktra förare ökar, regelefterlevnad i mc-olyckor är låg, för få cyklister använder hjälm och andelen mil väg med mötesseparering på statligt vägnät ökar långsamt.

– På kort sikt är ökad hastighetsefterlevnad central. Nya medel är också öronmärkta för utökning av mittseparering, trafiksäkerhetskameror, nykterhetskontroller och satsning på ny teknik som mer effektivt räddar liv, säger Maria Krafft.

Taggar

Dela