Filip tar täten i omsorgsarbetet
Nyheter En fråga från Moderaternas representant i alliansens förhandlingsgrupp fick Filip Wihrén Andersson (M) på nya tankar. Under de kommande åren är han ny ordförande i omsorgsnämnden.
Filip Wihrén Andersson började sin politiska bana 2016 när han blev ersättare i samhällsbyggnadsnämnden. Efter valet 2018 fick han förtroendet som ordförande i upphandlingsnämnden, ett arbete som varit både givande och lärorikt. Ett starkt valresultat 2022 resulterade i att alliansen fortsatt fick styra i majoritet och inom alliansen blev Moderaterna det största partiet. Efter valet diskuterade alliansens förhandlingsgrupp vilken nämndsorganisation som skulle gälla för kommande mandatperiod och vilka företrädare som skulle tillsättas i de olika nämnderna. Där föreslogs bland annat att upphandlingsnämnden skulle upphöra till förmån för ett nytt näringsutskott som skulle ansvara för upphandlingsfrågor. Konsekvensen av förslaget blev att Filip Wihrén Andersson nu gick en osäker politisk tid till mötes, men förhandlingsgruppen hade planer. I mitten av oktober fick han frågan om han kunde tänka sig att bli ny ordförande i omsorgsnämnden. Efter noggrant övervägande återkopplade han till förhandlingsgruppen med ett positivt svar och den 1 januari inledde han sin nya ordföranderoll.
– Det är stort att få ett sådant förtroende som uppdraget faktiskt innebär, att leda den nämnd som är ytterst ansvarig för kommunens äldre- och funktionshinderomsorg. Det blir ju också en stor förändring för mig på personligt plan. Nu går jag upp som halvtidsarvoderad politiker, vilket såklart innebär förväntningar på en tillgänglighet som jag kanske inte riktigt är van vid. Det som är säkert är att jag tar mig an uppdraget med stor nyfikenhet men också med en stor portion ödmjukhet inför verksamhetens komplexitet och för de vi finns till för. När jag satt som ordförande i upphandlingsnämnden brukade jag säga att de svåraste frågorna att hantera var sådana som i direkt mening berörde kommunens medborgare. I princip samtliga av omsorgsnämndens frågor berör kommunens medborgare på ett personligt plan, så det gäller att varje större beslut föregås av en noggrann konsekvensanalys.
Vad tar du med dig in i den här rollen?
– Jag tar med mig många olika erfarenheter, både professionella och personliga, som jag tror kommer vara till nytta. Bland annat har jag arbetat som enhetschef inom särskilt boende i Borlänge kommun och trots att just den erfarenheten var relativt kort så är jag till följd av det ändå bekant med området, vilket gör att startsträckan blir något kortare än vad den hade varit om jag helt saknat relevant erfarenhet. Efter det och fram till nu har jag haft flera olika roller inom HR och ledarskap, vilket jag också tror kan vara en styrka. Som person är jag lugn och tar alltid beslut på noggranna underlag. Min tidigare roll i upphandlingsnämnden tror jag också kan vara till viss nytta. Vi hade förvisso ingen egen budget men hanterade trots det offentliga upphandlingar på omkring 600 miljoner kronor årligen.
Vad har du för känslor inför den kommande mandatperioden?
– Enbart positiva. Det är några nya ledamöter i nämnden, men många sitter kvar från föregående mandatperiod och det känns tryggt. Dessutom har vi en fantastiskt kunnig förvaltning. Samtidigt vill man ju att det ska märkas att det är en ny mandatperiod och ett nytt ledarskap. Detta tror jag på olika sätt kommer påverka nämndens kommande prioriteringsområden.
Vad ser du för utmaningar?
– Den stora samhällsutmaningen i dag är demografin, där allt färre unga ska ta hand om allt fler äldre. Dessutom är det också som så att människor generellt lever längre och därmed kan ha mer komplexa vårdbehov. Det gör ju att kompetensförsörjningen definitivt blir vår just nu största utmaning att finna lösningar på. Ett annat prioriterat område är att finna en balans i budgeten. Nämnden har ju sedan flera år tillbaka ett underskott som vi av olika anledningar inte lyckats komma tillrätta med. Vi har en budgetram på nära 700 miljoner kronor och det gäller att hantera pengarna varsamt, samtidigt som man inte kan bromsa när det gäller den här typen av verksamhet. Det handlar nog snarare om att göra insatser mer effektivt och där pågår sedan en tid tillbaka ett gediget arbete som nog kan vara en del av lösningen. Utvecklingen av detta arbete och effekten av detsamma ser jag fram emot att följa.
Hur ser du på konkurrensen från privata utförare?
– Jag ser egentligen inget konkurrensförhållande. Jag tror på valfrihet och det viktigaste är ändå att våra brukare får adekvat vård och omsorg. Sedan är det så klart något av ett bekymmer när vi kämpar om samma arbetskraft samtidigt som att vi har väldigt olika förutsättningar att attrahera dem till våra respektive verksamheter.
Det står så fina ord på kommunens sida. Allt från valfrihet, värdegrund, trygghet i hemmet, den äldres behov i centrum. Verkligheten är något annat. Förtvivlade äldre och anhöriga, stressad personal. Anhöriga får dra ett stort lass. Hur ska ni lösa detta? Mer pengar till personal budgeten? Höja kompetensnivån? Fler boenden och former? Dags att låta ord bli handling.