Nyheter

Femtioförsta älgen föll

Nyheter Det blev jaktlycka för Erik när han gick ut i sin 60:e älgjakt. En kviga fälldes under måndagens jakt i Ljungberg. Vid dagens pratstund berättar Erik även om bristen på drevkarlar.

Som vi berättade i måndags morgon gästjagade Erik Eriksson i Ljungbergs jaktlag väster om Skillingaryd. Och Erik fick fälla dagens älg och det blev således hans 51;e älg.

– Ja, jag fick kröka fingret vid Ljungbergspasset. Jag såg sju älgar, men det var inte många vi fick skjuta. Jakten är full av regler. Men en kviga kom fram och då passade jag på. Kvigan var 2,5 år gammal, det såg jag på hennes tänder, säger Erik Eriksson från Skillingaryd.  

Ljungbergs jaktlag gör som så många andra lag idag. Jagar med hund och utan drevkarlar. På frågan varför det blivit så svarar den välmeriterade jägaren så här;

– Yngre generationen tycker det är roligare att skjuta, de köper dyra kikare och vapen och tycker inte om att springa runt i skogen. 80% av jaktlagen jagar enbart med hund idag. Men släpper man en hund känner den inga gränser. Om min hund spårar upp fel älg kanske hunden driver igenom denne in på två till tre jaktlag och då fälls älgen. De här avskjutningsreglerna är inte lika i varje lag, så det säger sig självt. Om jag sparar en fin älg så är det mycket ledsamt om grannen skjuter den på sin mark och det är det här som skapar osämja. Vägsamfälligheter, jakt och fiske är det som folk bråkar om idag. Små jaktlag driver fortfarande med drevkarlar och det har med markgränserna att göra, avslutar Erik.

 

Erik sköt sin 51:a älg i måndags

Taggar

Dela