Nyheter

Fem decennier med Värnamokonstnär

Nyheter Just nu visar ett galleri i Värnamo ett konstnärskap som spänner över fem decennier. 

Björn Inganäs tillsammans med Gunnar Okners tavla "Blå skog".  [1/8]

"Blå skog" var paret Inganäs första inköpta målning signerad konstnären.  [2/8]

Just nu visar ett galleri i Värnamo ett konstnärskap som spänner över hela fem decennier.  [3/8]

En av målarperioderna ägnade Gunnar Okner åt att måla världar.  [4/8]

En av målarperioderna ägnade Gunnar Okner åt att måla världar.  [5/8]

Förutom den retrospektiva utställningen med Gunnars bilder, som innehåller ett 30-tal verk, så visas konstverk av 20 stycken målarelever som har haft Gunnar som lärare.  [6/8]

Ett 20-tal av Gunnar Okners elever ställer ut verk inspirerade av konstnären själv. Från vänster: "Mörka bilder" av Kenneth Lidén, den upplysta glasskulpturen har Rolf Pettersson gjort, ”Tankmönster” av Britt-Marie Sällberg och två bilder ,”Red and Blue”, av Anne-Marie Lundblad Bergenholtz.  [7/8]

Här är en av Gunnars elevers, Anne-Marie Björstrands, utställda verk. Tavlorna heter "Yggdrasil" och "Mimers brunn.  [8/8]

Björn Inganäs som driver galleriet var nära vän med Gunnar Okner och fick följa honom under många år. Bilderna som nu ställs ut visar hur han utvecklade och renodlade sitt måleri.

– Gunnar höll på med måleri hela sitt liv, berättar Björn. Han var teckningslärare i realskolan och gymnasiet. Gunnars undervisning påverkade Björns konstuppfattning mycket starkt och Okner lärde ut vad konst verkligen kan betyda och hur den bästa konsten kan förmedla mycket känslor. 

– I unga år levde jag med uppfattningen att att konst måste vara föreställande för att kunna kallas konst. Gunnar Okner var en av de människor som fick mig att inse att konstupplevelsen handlar om så mycket mer, säger Björn.

Gunnar Okner levde större delen av sitt liv i Värnamotrakten, de senare åren i Nyhamnsläge. Han studerade måleri vid Skånska målarskolan och Essemskolan började visa sin konst på utställningar under 1950-talet, både i Sverige och utomlands. 1985 visade Sveriges Television ett program om honom med titeln ”Möt målaren Gunnar”, producerat av Roland Odlander. Okner är representerad i olika kommuner och landsting, Statens konstråd och Malmö museum.

– Han hade olika perioder under sitt konstnärsliv, berättar Björn. I 1940-talsbilderna kan man ana en viss inspiration från Picasso med kubistiska inslag. Under en annan period målade han olika världar föreställande jordklot, under en annan period målade han hästar. Han hade även en fas där han var fascinerad av tallar och trädformationer. Mot slutet av sitt liv renodlade han sitt måleri till monokroma stora färgytor som innehöll till synes inget annat än orange, röd eller blå färg. Men om man tog sig tid och lät ögat vandra över färgytan skulle man så småningom märka en mängd små variationer som på ett subtilt sätt påverkade betraktaren in i en kontemplativ stämning.

Förutom den retrospektiva utställningen med Gunnars bilder, som innehåller ett 30-tal verk, så visas konstverk av 20 stycken målarelever som har haft Gunnar som lärare. Några av dem började måla för Okner redan på 1970-talet och är fortfarande aktiva.

Björn berättar avslutningsvis att Gunnar berikade både honom som konstintresserad och hans målarelever otroligt mycket. 

– Han lärde oss att inte bara att få en rikare konstupplevelse utan även att se på världen på ett nytt sätt. Framför allt i mötet med honom personligen men även genom de konstverk som finns kvar efter hans bortgång 2009.

Taggar

Dela