Nyheter

Fartkameror på gång på hårt trafikerad sträcka

Nyheter Länsväg 151 mellan Värnamo och Hestra ska förses med fartkameror. – Vi vet att andelen fortkörare är liten på sträckor där det finns kameror, säger Kristina Johansson på Trafikverket. 

Länsväg 151 mellan Värnamo och Hestra ska förses med fartkameror. Pressbild: Polisen

I Sverige finns det för tillfället 2 482 trafiksäkerhetskameror, eller fartkameror som de kallas i folkmun. I Jönköpings län finns det drygt 110 fartkameror uppsatta och flera är på gång.

En väg som är tämligen hårt trafikerad är länsväg 151 mellan Värnamo och Hestra. Totalt passerar här i snitt cirka 3 500 fordon per dygn. Hittills har det inte funnits några fartkameror på sträckan trots mycket trafik samt att flera hastighetsöverträdelser dokumenterats över tid, men nu ska det bli i ändring på det. Under 2024 är ambitionen att fem av åtta planerade kameror ska komma på plats längs sträckan.

– För tre platser har arbetet stött på problem. Höga elofferter och befintliga ledningar är anledningen till detta. Vi diskuterar om vi ska hitta nya platser för dessa, säger Kristina Johansson, projektledare inom trafiksäkerhet på Trafikverket.

Syftet med kamerorna är att trafikanterna på denna sträcka ska hålla sig till den skyltade hastigheten, det vill säga att andelen fortkörare är liten. Vi vet att andelen fordon som kör fortare än skyltad hastighet på en sträcka ligger på runt 2 procent om det finns kameror på sträckan. Vi vet också att medelhastigheten sjunker, säger Kristina Johansson.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Fartkameror på gång på hårt trafikerad sträcka

Fartkameror är värdelösa, notoriska fortkörare bromsar in hundra meter innan och sedan är det full fart igen.. Skulle behövas tio per kilometer!

När inte 70- skylten respekteras vid fågeltornet, tror ni då kameran avskräcker? Det värsta är när länstrafiken susar förbi, utan att respektera skyltarna. De borde föregå med gott exempel, de har passagerare i bussen och ansvar för många liv.

Det skulle vara 70 kilometer förbi Vällersten också, plus att det skulle finnas cykel- och gångväg till stan så att man känner sig säker, för det är mycket tung trafik som går där också.

Kommentarsfunktionen är stängd