Nyheter

Färre nya laddbara bilar i Värnamo under första kvartalet

Nyheter Elbilar och laddhybrider har ökat i försäljning, men under första kvartalet minskade de laddbara bilarnas andel av nyregistreringarna i Värnamo kommun. Även i landet som helhet stannade försäljningen av laddbara bilar av, visar nya siffror som Newsworthy har tagit del av.

Elbilar och laddhybrider har ökat i försäljning, men under första kvartalet minskade de laddbara bilarnas andel av nyregistreringarna i Värnamo kommun. Även i landet som helhet stannade försäljningen av laddbara bilar av, visar nya siffror som Newsworthy har tagit del av. Arkivbild

Under första kvartalet 2022 var 38 procent av alla nyregistrerade personbilar i Värnamo laddbara (sammanlagt registrerades 343 nya bilar). Av dessa laddbara fordon var 51 procent så kallade laddhybrider, det vill säga fordon som går att ladda och köra på el, men som även har en förbränningsmotor. Resterande var rena elbilar. Fossildrivna bilar utgjorde 61 procent av nyregistreringarna (då räknar vi även elhybrider som fossilbilar).

Under 2021 såg vi en kraftig ökning i försäljning av laddbilar i Sverige, men under första kvartalet stannade den trenden av. Andelen laddbara bilar av alla nyregistreringar minskade, så även i Värnamo. Jämfört med kvartalet innan var en mindre andel av alla nyregistrerade bilar laddbara (−1 procentenheter).

Komponentbrist håller tillbaka utveckling

Att andelen laddbara bilar minskade något i riket som helhet jämfört med föregående kvartal ska, enligt Mobility Sweden (tidigare Bil Sweden), inte ses som något långsiktigt trendbrott, utan snarare ett hack i kurvan,

– Det är inte längre efterfrågan som styr försäljningen, utan tillgång på komponenter. Det har det tidigare varit brist på ett antal komponeter, och Ukrainakriget har gjort den bristen ännu mer akut, säger Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden.

Drabbar det här elbilar hårdare än andra?

– Ja och nej. Å ena sidan innehåller elbilar ett högre antal kritiska komponenter. Å andra sidan vill många tillverkare prioritera de laddbara bilarna för att slippa böter. Vår prognos för hela året är att 60 procent av alla nya bilar ska vara laddbara.

Under det slutet av året registrerades färre nya bensin- och dieselbilar än på över femton år i landet som helhet. Framför allt dieselbilarna har minskat kraftigt.

Fördelningen av laddhybrider och elbilar har också skiftat under det senaste året. När miljöbonusen för laddhybrider sänktes i april i fjol gjorde elbilarna ett markant uppsving. Följande bild visar utvecklingen i Värnamo.

Vanligast i storstäderna

I hela landet var 52 procent av alla nya bilar laddbara under första kvartalet. Det är framför allt Stockholms län som drar upp snittet, vilket till stor del förklaras av att många leasingföretag har sitt säte i länet. I Jönköpings län var 45 procent av nyregistrerade bilar laddbara.

Jämfört med andra kommuner säljs det förhållandevis få elbilar och laddhybrider i Värnamo. Under första kvartalet var nyregistreringen 69:e lägst i hela landet (bland 290 kommuner).

Källa: Pressmeddelande från Newsworthy

Statistik: SCB. Obs! Notera att siffrorna avser var bilarna är registrerade. Leasingbilar är registrerade i den kommun där uthyraren har sitt säte.

Taggar

Dela