Nyheter

Får tycka till om parkeringsavgifter

Nyheter Nämnder och bolag får tycka till om det upprättade förslaget om nya parkeringsavgifter i Värnamo stad.

På eftermiddagen brukar gratisparkeringen vid Sten Stures fyllas av folk. Inom en snar framtid kommer det att kosta att stå här – dag som natt. Arkivbild: David Alin  [1/2]

Bild över de framtida parkeringszonerna i Värnamo stad. Bild: Värnamo kommun  [2/2]

För några veckor sedan berättade vi om förslaget för nya parkeringsavgifter och höjda bötesbelopp för felparkeringar. Det reviderade förslaget väckte stor uppmärksamhet och när teknik- och fritidsnämnden träffades i slutet av september lyfte nämndens ordförande Gottlieb Granberg (M) ärendet på nytt. Nämnden beslutade då att återkalla det tidigare beslutet och göra justeringar i förslaget till ny taxa. Justeringarna består i att lägga till att det ska vara gratis att parkera första timmen inom zon 1 (de mest centrala delarna av Värnamo) samt sänkta belopp för felparkering. 

– Vi köpte tanken med att ha 24-timmarsparkeringar med maxtaxa. Det tyckte vi var rimligt, för vi var på gränsen att göra det själva från början men så tyckte vi att vi skulle göra det stegvis. Så då tänkte vi att ”tänker kommunstyrelsen på samma sätt så för vi in det direkt”, sa Gottlieb Granberg (M) efter sammanträdet .

Nu ligger förslaget på kommunstyrelsens bord. På det senaste sammanträdet togs beslut om att skicka förslaget till samhällsbyggnadsnämnden, Värnamo City, Finnvedsbostäder, Hemstaden och Emilshus, som får möjlighet att tycka till om förslaget.

– Värnamo City har företrädare från handlarna men också fastighetsägarna. Av de stora aktörerna vi har i centrala Värnamo så finns inte Emilshus eller Hemstaden representerade, så därför skickar vi remiss till samhällsbyggnadsnämnden, Värnamo City, Finnvedsbostäder, Hemstaden och Emilshus. De får oktober på sig att komma in med synpunkter, därefter får vi ta ställning till om det ska tillbaka för eventuella justeringar eller om det ska vidare till fullmäktige för beslut, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (M).

LÄS MER:  Reviderar förslag om parkeringsavgifter

LÄS MER:  Förslaget: Parkering ska kosta – dygnet runt

Taggar

Dela


4 reaktioner på Får tycka till om parkeringsavgifter

Det borde ju vara ett lagkrav att åtminstone kunna betala med kort eller kontanter! Kortbetalning fungerar överallt och borde även kunna fungera på Värnamos p-platser om det nu är nödvändigt att ta betalt av det fåtalet personer som besöker centrum förutom att de har sin arbetsplats där.

Per Under är styrelseordförande i ett japanskt riskkapitalbolag śom heter Aimopack som skinnar folk på parkeringsavgifter och har det som affärsidé.

Beslutsgången verkar allt amatörmässigt. Finns ingen demokrati i Värnamo kommun? Varför har fastighetsägare i stan beslutsrätt över de kommunala skattefinansierade parkeringarna? De kan besluta över sina egna parkeringsytor sedan måste medborgarna få säga sitt om de kommunala parkeringarna. Vi betalar kommunalskatt redan. Då bör man få lov att parkera kostnadsfritt på dessa ytor. Varför tvinga på innevånarna att betala dyrt till parkeringsappar där vinsterna skickas till riskkapitalbolag i Schweiz och Japan?
Se till att plocka bort app-skräpet illa kvickt och inför kostnadsfri p-skiva istället! Det fungerar klanderfritt i alla andra normala kommuner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *