Nyheter

Får mandat att förlänga tidsfristen för villabyggande

Nyheter Kommunstyrelsen ger exploateringschefen delegation att fatta beslut om förlängning av tidsfristen för byggnation av nya villatomter.

Kommunstyrelsen ger exploateringschefen delegation att fatta beslut om förlängning av tidsfristen för byggnation av nya villatomter. Arkivmontage: David Alin

Vid försäljning av mark för villatomter vill Värnamo kommun försäkra sig om att en byggnation blir av och att det sker i närtid. När kommunen erbjuder nya villatomter har man lagt ner stora belopp på markförberedelser, gator, VA, fiber och el i syfte att få till nya levande bostadsområden. Därför har kommun ett krav på att husen byggs klart inom två år från att markägaren får tillträde till tomten, annars tillkommer en tilläggsköpeskilling på ytterligare 50 procent av den totala köpesumman.

I normalfallet borde ett tidsspann på två år inte utgöra något problem, men med anledning av rådande världsläge, så har ett flertal oroliga tomtlöpare hört av sig angående tidsfristen. Mark- och exploateringsenheten ser inget generellt behov av att förlänga tidsfristen, men ser en möjlighet att förlänga tidsspannet i enskilda fall.

”En förutsättning för en eventuell förlängning är att tomtköparen skriftligen minst tre månader innan tidsfristens utgång inkommit med en begäran om förlängning till Mark-och exploateringsenheten. Förslagsvis görs ett tillägg i delegationsordningen där enhetschefen för Mark, exploatering och hållbarhet ges möjlighet att fatta beslut om förlängningen av tidsfristen för byggnadsskyldigheten och därmed undviker tomtköparen en tilläggsköpeskilling. Förlängning kan ske med tre eller sex månader i taget, dock kan förlängningen inte ske med mer än tolv månader totalt sett”, skriver tjänstepersonerna. 

Näringsutskottet ställde sig bakom enhetens förslag och på kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutades att exploateringschefen ges delegation att fatta beslut om förlängning av tidsfristen för byggnation av nya villatomter med tre eller sex månader i taget, dock kan förlängningen inte ske med mer än tolv månader totalt sett. 

Taggar

Dela