Nyheter

Facket träffade sommarjobbare

Facket träffade sommarjobbare

Nyheter Denna vecka har LO-kampanjen ”Facket på sommarjobbet” funnits på plats i bland annat Värnamo kommun där man träffade ungdomar och arbetsgivare.

Pierre Karlsson sommarjobbar på Hemköp i Skillingaryd

Man utgick från Värnamo och under dagen fanns man på plats i den Värnamo, Gnosjö, Gislaved, Klevshult, Skillingaryd och Vaggeryd bland annat.

I Värnamo besökte man bland andra butikerna Rusta och Biltema. Här var det idel positiva kommentarer .

Josephine Svanberg från Skillingaryd och Tim Andersson från Jönköping säger att man är ute och snackar med ungdomar för att informera om deras rättigheter på arbetsmarknaden. Det handlar bland annat om rätten till att få ett anställningsbevis och vikten av att arbeta på platser med kollektivavtal.
– Det är mycket positiv respons på våra besök och vi tycker att det är viktigt att unga får del av vilka sjysta villkor som arbetarrörelsen förhandlat fram och vad som är reglerat i lagen, noterar de båda.

Man besökte även andra arbetsplatser som Hemköp i Skillingaryd och Smålandsrasta i Klevshult.

Inne i Hemköp i Skillingaryd överlämnade de lite information till 20-årige Pierre Karlsson som bor på orten. Han sommarjobbar för andra året på Hemköp och tycker att det är en bra arbetsplats. Han tycker att lönen är bra och det gäller inte minst om man jobbar kväll eller helger. Han hade inget emot att få information.

Syftet var inte att värva medlemmar till facket utan att helt enkelt informera om villkoren när man är sommarjobbare. Det finns faktiskt de som utnyttjar ungdomar och ger dem dålig lön med mera. Det handlar bland annat om vikten att få anställningsbevis, försäkring, semesterersättning och arbetsintyg.

Pierre Karlsson studerar till maskingenjör vid Högskolan i Jönköping och har två års studier kvar. Kanske blir det ytterligare en del extrajobb matbutiken i Skillingaryd. Trivs bra på sommarjobbet gör han i alla fall.

Sedan fortsatte Josephine och Tim till Vaggeryd för att träffa sommarjobbare där.

Redo för att träffa sommarjobbare i Värnamo med flera platser.

Taggar

Dela