Nyheter

Få konkurser – det går bra för företagen här

Få konkurser – det går bra för företagen här

Nyheter I landet som helhet minskar företagskonkurserna men inte i Värnamo kommun där de ökat något men det går fortfarande mycket bra för de lokala företagen.

Här har det hittills i år varit elva konkurser mot nio motsvarande tid förra året. Alltså väldigt få. Det visar statistik från UC.
Företagskonkurserna för landet som helhet minskade i oktober månad med 19 procent jämfört med samma månad 2014. Även för årets första tio månader som helhet fortsatte en positiv utveckling med minskande antal konkurser jämfört med förra året. Minskningen sedan årsskiftet är 9 procent.

I Jönköpings län har det hittills i år varit 118 konkurser mot 120 motsvarande tid 2014.

Jönköpings län

1 Gnosjö
2 Vetlanda
3 Eksjö
4 Nässjö
5 Habo
6 Vaggeryd
7 Tranås
8 Gislaved
9 Mullsjö
10 Värnamo
11 Sävsjö
12 Aneby
13 Jönköping

Antalet företagskonkurser minskade med 19 % i oktober då sammanlagt 511 företag gick i konkurs, att jämföra med oktober månad 2014 då 628 företag gick i konkurs. Under årets första tio månader gick 4 919 företag i konkurs. Samma period 2014 gick 5 420 företag i konkurs.

UC:s statistik omfattar aktiebolag, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.

– Konkurserna har nu minskat varje månad i ett års tid och utvecklingen ligger i linje med vår analys av konjunkturläget som ser stabilt ut. Sett i antal och i ett längre tidsperspektiv börjar konkurstalen dessutom se mycket låga ut vilket tyder på att företagens överlevnadsförmåga stärkts, säger Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC.

Service, fastighetstjänster samt byggindustri fortsatt starka
Sett till bransch och hittills i år har antalet konkurser i såväl sektorn ”Övriga serviceföretag inklusive företag för personliga tjänster” som ”Bevakning, fastighetsservice och kontorstjänster” minskat med 20 %. Sedan följer ”Byggindustri” där konkurserna minskat med 17 % hittills i år. Sämre har det dock gått för ”Information och kommunikation” där konkurserna ökat med 5 %.
Hela landet går bra förutom Gotlands och Uppsala län
Den positiva trenden med färre konkurser märks i nästan hela landet. I Kronobergs län minskade konkurserna med 23 procent, i Blekinges med 22 och i Västerbottens med 21 procent. Några län sticker dock ut med ökat antal konkurser under årets första tio månader: De ökade i Gotlands län med 85 och i Uppsala län med 46 procent. Mindre ökningar i antalet konkurser förekom även i Kalmar, Gävleborg och Norrbotten om sex, fem respektive tre procent i respektive län i perioden.

Sett till storstadsregionerna har Stockholms län bäst utveckling där antalet konkurser till och med oktober minskat med 15 % jämfört med 2014. Sammanlagt 1 565 företag har där gått i konkurs till och med oktober jämfört med 1 847 under motsvarande period föregående år.

I Västra Götalands län minskade antalet konkurser med 6 % jämfört med samma period 2014.

I Skåne län minskade antalet konkurser med 8 % jämfört med samma period 2014.

Dela