Nyheter

Experterna eniga: Oviss utgång i Toverättegången

Nyheter Under tisdagen hålls den andra dagen av förhandlingar i Göta hovrätt mot de två unga kvinnor som av tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda. Efter vittnesförhöret med professorn inom rättsmedicin – Anders Eriksson – så var känslan att utgången är mycket oviss gällande straffrågan. – Jag vågar inte sia om det, säger Leif GW Persson.

Oisin Cantwell och Leif GW Persson. Foto: Henrik Skoglund

Advokaten Clea Sangborns vittnesförhör med Anders Eriksson tog en dryg timme och sådde en hel del tvivel i skuldfrågan gällande om kvinnorna ska dömas för mord eller en lindrigare påföljd.
– Att de arbetar så här från försvaret är helt rimligt, att skapa osäkerhet kring det åklagaren påstår kring dödsorsaken. Försvarssidan behöver ju inte bevisa hur det gått till, säger Lasse Lampers som arbetar med kriminaljournalistik för Svt och som är på plats i Jönköping för att bevaka förhandlingarna i hovrätten.

Alternativ dödsorsak

Kontentan av det långa förhöret med Anders Eriksson var att det rimligtvis inte kan ha gått till så som åklagaren menar eller som tingsrätten dömde i april. Förhöret med Anders Eriksson var fyllt av facktermer, men i vardagligt språk så är hans teori att Tove dog av kvävning av sitt eget magsäcksinnehåll. Den bakomliggande dödsorsaken ska dock vara det strupgrepp som en av de dömda kvinnorna erkänt att hon tog på Tove, vilket ledde till medvetslöshet.

Den äldre av kvinnorna erkände i tingsrätten att hon tog ett strupgrepp på Tove som varade i cirka tio sekunder. Professorn menar att det mycket väl kan stämma.
– Just kvävning är ett komplext ämne inom rättsmedicin och det är svårt att forska på de, bland annat för att det inte brukar finnas vittnen. Man brukar tala om fem vanliga fynd vid kvävning, i det här fallet har man bara hittat ett av dessa fynd och det talar för ett grepp under kortare tid.

 

Lasse Lampers i samspråk med Oisin Cantwell i en av pauserna. Foto: Henrik Skoglund

GW: ”Passar på den frågan”

Om nu hovrätten skulle komma fram till att Tove inte dog av strupgreppet så kommer kvinnorna inte kunna dömas för mord. Hur utgången blir är oviss.
– Jag tycker det är jättesvårt. Speciellt när det är så många rättsläkare inblandade som ska säga sitt. Det blir kanske lättare att säga något mot slutet av dagen, säger Lasse Lampers i en paus.

I samma paus sitter Aftonbladets Oisin Cantwell och småpratar om rättegången med profilen Leif GW Persson. De är överens med Lampers om att utgången är svårbedömd.
– Jag vågar inte sia om det. Jag passar på den frågan, säger Leif GW Persson.

Oisin Cantwell:
– Det kan sluta hursomhelst. Allt ifrån att tingsrättens dom står fast till att båda frikänns från mord. Det här är mycket svårbedömt, säger han och får medhåll av Leif GW Persson.

Taggar

Dela