Nyheter

Eva satsar på choklad

Nyheter En ny butik, med ett annorlunda utbud, kommer efter sommaren öppna i Skillingaryd

Eva vilar på målarpallen en stund

När vi träffar Eva Sjöman i sin nya butik är arbetet i full gång med att förbereda för målning. Här i källarlokalen kommer Eva att bjuda in till chokladprovning och pralinkurs framåt höstkanten. Hon är sprudlande glad när vi träffar henne och entusiasmen och energin slår emot oss när vi kliver ner i lokalen. Här, har varit en del annan verksamhet tidigare, så nu har en dörr har satts igen och målning av själva butiksdelen är påbörjad. Eva ger oss en snabbrunda i de nya lokalerna som hon fick nycklarna till så sent som i måndags.

Eva bor i Hagshult och jobbar som tandhygienist (ja, ni läste rätt). När hon läste till tandhygienist började hon ”på fel ställe”, sadlade om och gick kockutbildningen istället då lagning av mat i olika former alltid fascinerat henne. Tillbaka till tandhygienist yrket kom hon 2002 och sex år senare började Eva på folktandvården i Värnamo.

– Man kommer till en vägs ände och tänker att livet är för kort för att inte ha pröva något man har gått och funderat på. Jag anmälde mig helt enkelt till Noras chokladskola, som var tre dagskurser, förra året. Där fick jag lära mig att temperera choklad vilket betyder att man värmer chokladen till en viss grad beroende på om det är ljus eller mörk, men mellan 44 och 50 grader. Därefter ska man kyla ner chokladen till 26 – 28 grader. Lägger ut chokladen på marmorskiva och värmer chokladen igen, då får man fram chokladens glansiga yta. När man ”gör choklad hemma” smälter den direkt när man tar i biten, men det gör chokladen inte i och med det här sättet, berättar Eva.

Provsmaka fick familjen göra samt de snälla jobbarkompisarna som också därefter gjorde beställningar. Månaderna gick och efter nyåret började Eva fundera på att kunna göra choklad hemma, men katten Morris gjorde att hon fick tänka om. Ingen produktion hemma om du har husdjur löd miljöförvaltningens föreskrifter. Kontakt togs med det kommunala bostadsbolaget i april månad som snabbt kunde erbjuda Eva en bra lokal för sitt chokladändamål. Nämligen på Södra vägen i Skillingaryd.

– Nu får katten Morris stanna hemma, säger Eva med ett stort leende och bevisar att ska man vinna måste man våga.

I nuläget kommer Eva att jobba kvar som tandhygienist och kommer att finnas i chokladbutiken två dagar i veckan, som just nu är planerade till torsdag och fredag. På tisdagar kommer hon att producera de välsmakande goda pralinerna. Och extraöppet för nyfikna chokladälskare kommer att vara på exempelvis marknadsdagen och kanske julskyltningen.

Eva Sjöman kommer i september att öppna sin chokladbutik på Södra vägen i Skillingaryd

– Jag kommer även ha chokladprovningar och pralinkurser, där man får lära sig att gjuta praliner. Jag räknar med att få plats med ungefär 10 besökare samtidigt. Jag kommer att ha en butiksdisk här med en glasmonter fylld med godsaker precis intill provningsdelen och sitthörnan och innanför där, säger Eva och pekar mot mittenrummet, ska en lång rostfri bänk monteras och utrymmet kommer att göras till ett tillagningskök. Rummet längst in kommer jag att nyttja till lager och personalutrymme.

– Julen och alla hjärtans dag tillsammans med påskhelgen är nog en stor chokladhelg. Jag kommer att ge möjligheten att köpa choklad styckvis men även i förpackningar.

– Det här kommer att bli fantastiskt roligt och vilken utmaning för mig. Intresset är stort och många är väldigt nyfikna. I mitten av september öppnar jag. Just nu, mitt i all renovering och planering, är det en stor vit fläck och jag undrar vad jag gett mig in på, men det här kommer att bli fantastiskt roligt. Livet är för kort och jag kommer inte att ångra det jag gjort utan det jag inte har gjort.

Avslutningsvis; Vilken choklad gillar du mest?
– Jag gillar ljus choklad, men sen tycker jag den mörka har bra kvalitéer också. En ljus kan man äta fler av medans av den mörka blir man nöjd med ganska snabbt. Det bästa är nog en blandning av båda, de kompletterar varandra bra och då blir det också godast, tycker jag. Choklad är också bättre för tänderna, om man inte äter för mycket, förstås, avslutar en nöjd och glad nyföretagare från Hagshult som snart flyttar in i egna lokaler med sin butik ”Chokladharmoni”.

Läckra godbitar som snart finns i butiken

Taggar

Dela


Lämna ett svar