Nyheter

Eva i fokus under månadsträff

Nyheter En historia om en välkänd träsnidare avslutade en intensiv vår för SPF Bor-Rydaholm.

Träsnidaren Eva Spångberg och hennes gärningar diskuterades under en SPF-träff. Pressbild

Den 5 juni samlades 53 seniorer på SPF Bor-Rydaholms sista månadsträff i Horda Frikyrka innan sommaruppehållet. Kerstin K. hälsade välkomna från grupp 2, ordförande Leif N. ledde förhandlingarna och strök under välkomnandet särskilt till de nya medlemmarna som var med. Distriktets nye ordförande Bengt E. informerade att det finns 47 föreningar liknande våran med 10 000 medlemmar ihop. I hela landet är vi 250 000 SPF:are vilket är en ansenlig siffra.

Vidare informerades om utflykter i juni och juli. Vi pensionärer mår inte bra av att slöa till för mycket. Det blir turer med buss, båt och bil, med varierat innehåll med bra förplägnad i lugna miljöer! David M. avslutar den sista cirkeln (Naturreservat) på måndag (läs i dag)

Så avnjöt vi fikadelen med enkla nyttigheter och trevliga samtal.

Att vinsterna till årorna kom till rätt personer såg Bengt H och Gerda E. med flera till. De kunde dock inte förhindra att någon vann tre gånger..

När allt detta var undanstökat blev dagens gäst Eleanor Karlsson extra välkomnad. Hon skulle berätta om Eva Spångbergs Livsgärning Björkelund i Gamla Hjälmseryd. Eva föddes 1923 i Uppland och blev tidigt intresserad av träsnide och ville förkovra sig i detta, men det fanns ingen sådan utbildning i Sverige, men det fanns en i Oberammergau i Österrike som hon nappade på.

Eva drabbades tidigt av polio som gjorde hennes arbete besvärligare, men när hon bad Gud ta bort besvären fick hon till svar att hon hade fått talets gåva i stället så hon fick nöja sig med det.  På 50-talet kom hon till Hjälmseryd och hjälpte också många missbrukare till ett bättre liv. Hennes konstverk finns i 529 kyrkor och andra lokaler i Europa. Vad mycket en människa kan uträtta under en livstid. Hon kallade sig för: (Förkunnare i trä) Hon var träsnidare, målare, evangelist och författare. Med lite praktisk hjälp jobbade hon nästan till sin hemfärd, 88 år gammal……

Med huvudena fulla av beundran över Evas meningsfulla liv kom vi ut i sommarsolen som gillade oss…..

Text: Arvid Andreasson

Taggar

Dela