Nyheter

Europaparlamentariker på Värnamobesök

Nyheter Under fredagen besöktes Värnamo av Abir Al Sahlani (C), som är en av Europaparlamentets mest färgstarka och stridbara parlamentariker. Det är hon som klippte av sig håret i talarstolen för att uppmärksamma kvinnoförtrycket i Iran eller ställdes sig tyst med rödmålade händer för att uppmärksamma den kaotiska situationen bland alla civila i Gaza som flyr undan bomberna.

David Gustafsson, koncernchef på Proton Group, berättar för Abir Al Sahlani om företagets hållbarhetsarbete.  [1/7]

De lokala politikerna Razvan Nichitelea, Mikael Karlsson och Sidi Ruan diskuterar arbetskraftsinvandring med Kevin Ha.   [2/7]

Abir håller i en föreläsning på Figy.   [3/7]

Abir utanför Vandalorum tillsammmans med kulturnämndens ordförande Raymond Pettersson.   [4/7]

Kampanj i stadskärnan med Eva Eriksson, Bredaryd, Gunvor Nygren Reftele, Axel Hilding och Emma Söderhjelm, Hånger, Abir, Maria Fransson, Bredaryd och kommunalrådet Mikael Karlsson.  [5/7]

Besök vid Lisa Larsson-utställningen på Vandalorum. Till besöket anslöt Pirjo Andersson från Vetlanda (i mitten på bilden).  [6/7]

Dagen avslutades med after work på Wernamo Brygghus.  [7/7]

Dagen inleddes med besök på Proton Lighting, där Proton Groups koncernchef David Gustafsson och hållbarhetschef Maria Thom, berättade om sitt hållbarhetsarbete. Företaget är en stor energiförbrukare och användare av miljöskadliga ämnen har under kort tid ställt om till att anpassa sig till EU:s allt tuffare klimatkrav, med kraftigt minskad energiförbrukning och effektiv vattenrening. EU förbjöd traditionella lysrör för några år sedan och idag har man därmed totalt kunna minska elförbrukningen med 90 procent och med en smart styrning av belysning i offentlig miljö har man ytterligare kunnat minska förbrukningen, berättar Maria Thom.

På Rosegarden berättade ägaren Kevin Ha om konsekvenserna av regeringens beslut om att höja det så kallade lönegolvet till 33 200 kronor för arbetskraftsinvandrare. För Rosegarden som har 20 enheter och cirka 300 anställda ställer det till stora problem och förhindrar fortsatt expansion med fler restauranger. Abir som jobbar med frågan i parlamentet menade att regeringen är på helt fel väg och att detta hindrar framgångsrika företag att växa.

På Finnvedens gymnasium träffade Al Sahlani cirka 300 elever. Här berättade hon sin egen historia som ensamkommande 15-årig flykting till Sverige från Irak, om tortyr och vikten av att engagera sig för demokratin. Att säkra rätten till abort, att protestera mot diskriminering av HBTQi-personer och urskillningslöst våld mot flyktingar. Eleverna ställde många intressanta frågor under den timmeslånga föreläsningen.

Under eftermiddagen blev det besök på Vandalorum och Gummifabriken, där kulturnämndens ordförande Raymond Pettersson berättade om utmärkelsen Årets kulturkommun och alla de satsningar som gjorts i Värnamo.

Dagen avslutades med after work på Wernamo Brygghus, där Jenny Carlsén förevisade det egna bryggeriet och om hur hon och maken Fredrik valde att byta bort läraryrket mot att bli krögare med eget bryggeri. En späckad heldag med en mycket engagerande parlamentariker.

Text och bilder: Raymond Pettersson

Taggar

Dela