Ett strålande initiativ
Nyheter En idé från två nya kockar blev en tändande gnista. I jul slår Toftaholms Herrgård ett slag för medmänsklighet.
Solen skiner över den gulvita fasaden. Det är måndag eftermiddag och Toftaholms herrgårds personal strålar ikapp med solen. Julborden står för dörren och Aida Curic och Isac Sandholst, två nygräddade kockar från Ryssby gymnasiums restaurang- och livsmedelslinje, står i centrum för herrgårdens nya satsning för att motverka matsvinn.
– Under julborden ska vi försöka ta hand om den mat som blir över, som i de flesta hall kastas och blir till matsvinn, fullt ätbar mat, ska vi ta hand om och paketera och sedan lämna över till Hela Människan, som är en organisation som jobbar mycket mot de som har det tuffare och som kanske inte har råd att gå ut och äta julbord. Då vill vi gärna vara med och hjälpa till. Vårt mål var att hjälpa de som behöver hjälp, så vi tog kontakt med Hela Människan och de blev jätteglada, säger Aida Curic.
Hotellchefen Jonas Blomberg berättar bakgrunden.
– Det började att de här fina personerna en dag kom in till mig på kontoret och sa ”att det skulle ju vara bra om vi kunde ha gjort någonting med matsvinnet som blir”. Då berättade Aida och Isac att de har en idé och jag sa ”kör”. Jag tycker att det är jättekul. De är bara 19 år och vill göra något gott, samtidigt som de är drivna på jobbet. Det är en dröm för en chef att ha sådana medarbetare. Framför allt bad jag er att göra tre dokument som referens. Jag vill gärna ha hängsle och livrem och då var miljö och hälsa en av de bitarna.
Aida Curic och Isac Sandholst visar upp dokumenten.
– Det viktigaste är att man blir godkänd livsmedelssäkert: att det inte blir någon bakterietillväxt i den mat som skickas ut samt att maten är fullt ätbar. Vi tog kontakt med miljö- och hälsa i Värnamo och Ljungby kommun för att se vad som krävdes för att få kunna skicka ut mat. Då var ett av kraven att den mat som står på julbordet inte får vara ute mer än två timmar och måste varmhållas under tiden. Vi får bara också skicka ut tillagad mat som hettas upp efteråt, så allt från sill- och fiskbordet går bort förutom den varmrökta laxen för den är tillagad, säger Isac Sandholst.
– När all maten varit ute på buffén och alla gäster känner sig nöjd så börjar vi plocka in maten. Då måste all mat som skickas ut sedan kylas ner direkt. Vi har en kyl som kyler ner maten supersnabbt, från 70 graders värme ner till 3 grader på 90 minuter. Det är just för att säkra bakterietillväxten. Sedan var det också viktigt att vi paketerade det i speciella matlådor i aluminium, försluter dem och skriver innehållsförteckning på dem, så att de som tar emot fördelar maten till rätt person. Det i kombination med instruktioner på hur maten ska tas omhand av Hela Människan på ett livsmedelssäkert sätt var vad Livsmedelsverket ville ha av oss, säger Aida Curic.
– I instruktionerna står det att maten ska värmas upp till över 70 graders innetemperatur och att det som har värmts upp inte får slängas igen, säger Isac Sandholst.
Herrgården fick tillstånd från båda kommunerna och står nu redo för att inleda årets nysatsning. I bräschen går de unga kockarna. De gick restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ryssby gymnasium och under utbildningens gång fick de upp ögonen för matsvinn.
– Vi ska leva i den här världen ett tag till, så då är det lika bra att vi förvaltar både råvaror och livsmedel på bästa sätt. I restaurangbranschen är det vanligt att det görs backups på maträtter. Dessa kan bli det som till slut blir matsvinn, men dessa vill vi inte kasta utan att ta hand om, säger Isac Sandholst.
– Vi lever i ett land som lever i överflöd, men för många människor i världen är det ingen självklarhet att de ska kunna åka hem och äta kvällsmat eller äta tre mål om dagen. Vi har fått det här privilegiet att hjälpa människor. Jag har rötter i ett land där det inte är en självklarhet för många och har sett vad det gör med människor och hur det blir för dem. Om vi då kan vara med och hjälpa en människa så har vi gjort den människans dag kanske lite bättre och om fler tänker på det här sättet, så kommer fler att nappa och följa med. Vi vill helt enkelt inspirera andra och vara startskottet, säger Aida Curic.
– Vi vill vara gåsen som flyger längst fram i flygtriangeln, som tar det tunga arbetet och visar att det går att göra. Så länge man kan hjälpa någon så är det värt all möda, infliker Isac Sandholst.
– Man blir ju stolt av att ha er för ni är väldigt fina människor som vill göra det här. Jag är mycket för att personalen ska få vara med och påverka, att de ska få känna sig delaktiga och få förverkliga visioner som går att uppfylla och då vill jag vara med och hjälpa dem också, säger hotellchefen Jonas Blomberg.
Julbordsidén födde nya tankar. Andra advent arrangeras andra adventsmys på herrgården, uppe i 1600-talshuset Aborren.
– Aida och Isac har tagit kontakt med olika UF-företag så det blir som en liten UF-hantverkarmässa däruppe, med lekar för barnen och kunna önskelista till tomten med mera. Vi vill få den där gammeldags julkänslan och låta ungdomar få möjligheten att visa och sälja sina produkter, säger Jonas Blomberg.