Nyheter

Ett steg i rätt riktning

Nyheter Med ett tillskott av nya och nygamla medlemmar ser Centerpartiet i Värnamo kommun ljust på framtiden.

Med ett tillskott av nya och nygamla medlemmar ser Centerpartiet i Värnamo kommunen med Maria Leifland och Eva Eriksson i spetsen ljust på framtiden. Bild: David Alin

Molnen duggar tätt över Värnamo centrum, men Eva Eriksson och Maria Leifland är på ett strålande humör när vi träffas en eftermiddag i partilokalen. Duon fick uppdraget som presidiet i Värnamokretsen i februari 2023 och har sedan återvalts vid ytterligare två stämmor.

– Vi har en väl fungerande kretsstyrelse där alla tar aktiv del i de beslut vi fattar, säger Maria Leifland

– Vi är ett medlemsparti och det är så roligt att se att vi alltid har mycket folk på våra föreningsmöten. Våra stämmor är välbesökta och folk tar sig tid och skriver motioner. Det finns ett väldigt stort engagemang för partiets frågor, säger Eva Eriksson.

Efter valet 2022 blev partiet näst störst bland allianspartierna. Under den rådande mandatperioden har Centerpartiet profilerat sig i flera frågor och framtiden ser ljus ut.

– Det märks inte minst efter vår tydliga ståndpunkt gällande landsbygdsskolorna. Vi kände att vi fick ett väldigt folkligt stöd när vi tog tag i frågan om landsbygdsskolorna. Det är trots allt 45 procent av invånarna som bor utanför Värnamo tätort. Skolan är navet som allting kretsar kring i en bygd och för oss handlade det bara om att gå ut och vara tydliga: ”Rör inte våra landsbygdsskolor”, Vi har ett stämmobeslut på att bevara och utveckla alla F–6-skolor i kommunen, säger Eva Eriksson.

– Det finns undersökningar som visar att skolan har betydelse för hur gärna man vill flytta till en bygd. Den har också en betydelse för värdeutvecklingen på husen som finns i den bygden, så det är mycket mer än bara en skolfråga och det är ofta också det enda som många egentligen tycker är viktigt av sina skattepengar man lägger till kommunen, säger Maria Leifland.

Partiets ståndpunkt gällande landsbygdsskolan har resulterat i ett ökat medlemsantal det senaste året.

– Dels är det många CUF:are som har klivit upp och blivit medlemmar, men vi har även gamla medlemmar som har anslutit och helt nya förmågor som vill engagera sig politiskt. Vi och de andra partierna har sett att det finns en skepticism till att bli politiskt engagerad, en ”det är bättre om någon annan gör det än jag”-mentalitet, men nu börjar folk att se möjligheten med politiken och att man engagerar sig i exempelvis skolfrågan. Om man sedan engagerar sig så kommer andra frågor också som ett brev på posten, säger Eva Eriksson.

– Så tror jag att det är för många som har engagerat sig politiskt: att när du väl har kommit så långt så att du börjat engagera dig så inser du att politiken faktiskt är en plattform där du kan vara med och påverka. För vår del nu handlar det om att förvalta det här engagemanget väl. Jag tänker också på det här ur ett demokratiskt perspektiv, för demokrati bygger på medborgarnas möjlighet att vara med. Eftersom du som medborgare är med och bidrar med mer än 30 procent av din lön varje månad till kommunen/regionens verksamhet så tror jag att fler skulle kunna vara intresserad av att engagera sig under någon period i livet, just för att se vad pengarna går till, säger Maria Leifland.

När kretsen hade årsstämma i Bor den 24 februari antogs ett nytt skolprogram och ett flertal motioner. Bland annat om att det ska byggas bostäder på fler orter i Värnamo kommun.

– Vi har ett bostadsbolag och vill att de ska satsa även i de mindre orterna. Sedan handlar det om att bygga efter behovet. Därför är vi väldigt intresserade av det här arbetet som pågår med att leta rätt på nya LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära lägen) på landsbygden för att se om man kan få en permanent befolkningsökning genom villabebyggelse. Ju fler LIS-områden vi har, desto fler möjligheter kan vi ju ge till de som vill bo på landsbygden och då dessutom i sjönära läge, säger Maria Leifland.

Det lades även fram motioner om fler trygghetsboenden i kommunen.

– Ska vi få till en generationsväxling på landsbygden så måste det finnas bostäder som ger möjligheter till gemenskap för äldre människor. Just nu finns det bara ett trygghetsboende i hela kommunen, Sjösala i Bor, och det räcker inte. Det behövs fler. En engagerad medlem hade skrivit en motion om att göra om Torpargården i Bredaryd till ett trygghetsboende. Det används lite som en mötesplats i dag och det skulle mycket väl kunna fungera som ett trygghetsboende med ett 20-tal lägenheter, säger Eva Eriksson.

Andra frågor som partiet arbetar hårt för är nya industriområden i Bor och Rydaholm och att få till ett tågstopp i Horda, men inte minst att riva upp beslutet om inrättande av VA-verksamhetsområdet i Hamra.

– Vi har drivit den frågan hårt. Snart ska den upp i fullmäktige igen. Vi hoppas på ett klokt beslut och att de boende i Hamra får sin vilja igenom att göra enskilda avloppsanläggningar, säger Maria Leifland.

Med knappt 18 månader kvar till val har partiet påbörjat arbetet med sitt nya valprogram.

– Det blir ett jobb utöver det vanliga, men skoldelen är på plats och nu ska vi foga samman övriga delar, som exempelvis landsbygd, klimat, omsorg och sjukvård, till ett valprogram som klubbas inom det närmaste året. Vi har ett jobb att göra, men är omgivna av många engagerade och pålästa medlemmar som är duktiga på att skaffa sig information och skaffa sig en överblick i frågor. Vi har ett jättegott samarbete och en tät kontakt så jag ser på framtiden med god tillförsikt, säger Eva Eriksson.

Vad ser ni för utmaningar för kommunen?

– Den demografiska utvecklingen är oroande. Däri ligger en stor utmaning. Vi vill ha fler invånare i Värnamo kommun, en utmaning vi delar med andra kommuner. Samtidigt så handlar det om att planera samhällsbygget väl: bygger du en ny skola så är det bra att tänka till och möjliggöra för framtida ombyggnation av samma lokaler till exempelvis lägenheter redan från början. Vi har även stora utmaningar med vår beredskap, som tillgång till färskt dricksvatten men inte minst med vår självförsörjning. Vi behöver mer kunskap och bli bättre på att samordna och skapa möjligheter för närproducerad matproduktion. Därutöver har vi utmaningarna med att få till en optimal prioritetsordning för investeringar och underhåll av befintliga anläggningar i Värnamo stad och övriga i kommunen, säger båda.

Taggar

Dela


Lämna ett svar