Nyheter

Ett omvälvande möte

Nyheter Det blev en omvälvande kväll när Internationella Vänner bjöd in till sitt tredje möte med en familj.

Bilden är en genrebild. Bild: Pressbild

Eftermiddagssolen tränger in genom glasrutorna. Ett litet barn äter kakor för glatta livet och leker med sina kramdjur. Runt soffbordet sitter Peter Lagerman, kommunstyrelsens andre vice ordförande Anetté Myrvold (S) och Sandra och pratar.

– Jag har bott här i Sverige i två och ett halvt år. Jag kom hit samtidigt som ukrainarna. Från första stund kände jag mig hemma här. Jag känner att jag kan göra allt jag vill här i Sverige och jag har fått många vänner. Jag är otroligt glad över mina vänner, som pratar med mig, finns där och ställer upp för mig, inleder Sandra att berätta.

Tidigare har Sandra även bott en längre period i England. Där arbetade hon inom hotell och restaurangbranschen och spelade piano i körer. Det var också där hon mötte kärleken och fick sitt första barn. Efter att ha förhållandet tog slut bestämde sig Sandra för att flytta tillbaka till sitt hemland. När invasionen av Ukraina påbörjades sökte Sandra sig till Sverige. Här träffade hon kärleken på nytt och i november samma år blev hon tvåbarnsmamma. Men relationen visade sig vara allt annat en lycklig och det visade sig att Sandra hamnat i ett destruktivt förhållande.

– Min partner menade att kvinnans plats var i hemmet. Jag fick knappt lämna bostaden överhuvudtaget. Jag ville läsa SFI och ville jobba, men jag fick inte. Min partner var ständigt misstänksam och gjorde allt för att förtrycka mig. Jag hade verkligen nått botten. Även om jag i dag har lämnat relationen bakom mig och mår bättre så är jag orolig. Jag fick till och med leva med skyddad identitet ett tag, men det valde myndigheterna att plocka bort efter att ha gjort bedömningen att det inte behövs längre, säger Sandra.

I dag har Sandra delad vårdnad om det andra barnet, men strävar efter att få ha full vårdnad.

  Det var tufft att ta sig ur relationen och jag är otroligt tacksam för all hjälp jag har fått från alla håll. Utan den hade jag inte suttit här i dag. Jag var så rädd för att starta ett liv som ensamstående förälder, men nu känner jag att jag kan göra det. Jag och mina barn har tak över huvudet och mat på bordet och jag har ett jobb över sommaren och förhoppningsvis får jag fortsätta därefter, för jag vill verkligen jobba. Mitt uppehållstillstånd går ut i november och nu handlar det om att visa myndigheterna att jag kan stå på egna ben. Jag har alltid haft mål och för mig handlar det om att ta sig dit oavsett hur läget ser ut, säger Sandra.

Hur ser du på stödet från det svenska samhället, undrar Anetté Myrvold (S).

– Det betyder jättemycket. Jag har fått mycket hjälp från Svenska kyrkan, där Pär-Magnus Möller (kyrkoherden) har varit en stor hjälp. Utan honom hade jag inte klarat av det här. Jag har även fått mycket hjälp från medborgarförvaltningen som stöttat mig ekonomiskt och hjälpt mig med bostad, säger Sandra.

Fotnot: Sandra heter egentligen något annat

Taggar

Dela