Nyheter

Ett ljust samarbete

Nyheter Som ett av företagen i koncernen Xpartners Samhällsbyggnad blir Bsv arkitekter & ingenjörer en del av ett nytt banbrytande samarbete.

Bsv arkitekter & ingenjörers vd Johnny Grauengaard ser mycket ljust på det banbrytande samarbetet.

När Evolver Fund under våren köpte majoriteten i Värnamobaserade Bsv arkitekter & ingenjörer AB föddes grunden till koncernen XPartners Samhällsbyggnad AB. Under året har ytterligare fyra bolag tillkommit under koncernens flagg och målet är att bli en rikstäckande aktör inom samhällsbyggnad.

– Det här känns jättespännande. Grundstenen i det hela är att ska vara en koncern som samlar företag som bsv under samma paraply där vi genom samarbete vill bli en rikstäckande aktör, men som fortfarande ska vara det ”lilla stora företaget” med nära kundrelation. Det viktigaste för oss är att det är mindre bolag som samarbetar, som hjälper varandra och plockar fram det bästa ur varje företag. Våra kunder kommer fortfarande bemötas av vårt varumärke, vår personal och vårt tänk men den här koncernen präglas av att det lilla stora företaget kan bli större utan att det märks, säger Johnny Grauengaard, vd på Bsv arkitekter & ingenjörer. 

Den här koncerntypen är helt ny inom samhällsbyggnadsbranschen, något som redan har gett eko.

– Koncernchefen Olle Bertfelt arbetade tidigare på Projektengagemang AB. Under sin tid där försökte han att skapa något liknande som vi har nu. När Olle fick frågan om att rodda projektet svarade han ”jag är egentligen pensionär, men det här låter ju spännande”. Att ha Olles erfarenhet i det här projektet gör otroligt mycket, säger Johnny Grauengaard. 

XPArtners Samhällsbyggnad består av fem bolag: Bsv arkitekter & ingenjörer AB, Vänersborgsföretaget Contekton Arkitekter Fyrstad AB, Stockholmsbaserade Hedström & Taube Projektledning AB i Stockholm, Sollentunaföretaget KMP Konsult AB och Stockholmsbaserade Fidell AB. Fem bolag med olika kompetenser som genom samarbeten ska bli en rikstäckande aktör.

– Det som är bra är att det är olika företag med olika specialiteter och som vet om sina lokala marknader. Vi är redan igång med ett samarbetsprojekt med Contekton, där vi hjälper dem med planarbete, och våra energiingenjörer hjälper Hedström & Taube med miljöbyggnadsfrågor. Jag har ett arkitektuppdrag norr om Stockholm och Hedström & Taube som är projektledare har 2,5 mil från platsen. Jag kan sitta och rita projektet i Värnamo samtidigt som jag kan följa projektet på nära håll genom samarbetet. Det är det här som visar att man fortfarande kan vara ”det lilla stora företaget”, säger Johnny Grauengaard. 

Förutom nära samarbeten över bolagsgränserna möjliggör även den här koncernsatsningen gemensamma utbildningsplattformar.

– Vi kommer att köra mycket utbildningar. Vi har redan haft en stor internutbildning med ett 100-tal deltagare där en projektledare från Hedström & Taube berättade om projektet Magasin X i Uppsala, som kommer att bli Sveriges mest innovativa kontorshus i trä. De berättade om deras tankegångar kring projektet, vilket var väldigt lärorikt, avslutar Johnny Grauengaard.

Taggar

Dela