Ett kreativ framtidstänk
Nyheter Hur ska nästa bänk utmed Lagan se ut? I dag presenterade teknikeleverna på Finnvedens gymnasium sina koncept.
Spänningen ligger i luften i den lilla bildsalen. Klockan har slagit tio när elever, lärare och tävlingsjury samlas. Det är dags för vernissage för ”Bänkarnas stad”. Sedan i höstas har eleverna fått möjligheten att ta fram förslag på nästa bänk i projektet. Via modeller och skisser presenterades de för juryn bestående av kulturchefen Lars Alkner, Linus Enochson på teknik- och fritidsförvaltningen och Johnny Grauengaard på Bsv arkitekter och ingenjörer AB. Mitt i vimlet träffar vi Hugo Gustafsson som presenterar sitt förslag, ”Brobänken”.
– Min bänk ska symbolisera broar i Värnamo. Specifikt de röda broarna som går över Gröndalsleden men också över Tinas ö. Precis som broar gör ska den skapa gemenskap och hjälpa folk att kunna träffas. Sitsen på bänken ska vara i trä, precis som golvet på broarna, och resten ska vara i metall för att skapa stabilitet och stödja designen, säger han.
Någon annan som har inspirerats av Värnamo är Gustav Holmer med förslaget ”Delad utsikt”.
– Som bas för bänken har jag tagit inspiration av brovalven som återfinns under Åbron. På bänkens båda sidor finns spiror som inspirerats av ljuskronorna som sitter i stadens julbelysning. Toppen på själva bänken är insipprad av formen på Lagan sedd uppifrån. Jag har även gjort bänken med sittplatser på båda sidor, därav namnet ”Delad utsikt”. På ena hållet kan du titta åt en åker, på andra hållet kan du titta på Lagan. Jag tycker att det är bra att kunna ha valmöjligheter och jag tycker att båda utsikterna är fina, säger han.
Även Nella Sundqvist hade låtit sig inspireras av Värnamobygden. Hennes förslag heter ”Amplectere novum”, vilket på latin betyder ”Omfamna dig”.
– För mig ska Laganområdet vara en attraktiv plats och den här bänken är skapad för att ge både lugn och trygghet när du behöver det som mest. Materialet är koppar, vilket ger bänken dess unika gröna patina som framträder över tid och förstärker dess karaktär. Till sittytan har jag tagit inspiration av Bruno Mathssons ikoniska fåtölj Eva, som är känd för sin ergonomiska sittyta och som då kommer att bidra till ett lugn. Ryggstödet är format som ett hjärta: en symbol för värme och kärlek som omsluter dig när du slår dig ner. Som en extra detalj är ryggstödet utsmyckat med föremål som har en betydelse för området: Lagan, en spade, en glödlampa, en fotboll och en pinnstolsrygg. Det här ska då väcka till nya samtal och nya idéer samtidigt som det kan bidra till nya gemenskaper och nya innovationer, säger hon.
Precis som Nella Sundqvist hade Wille Petersson lagt mycket fokus på detaljerna i hans förslag.
– Bänken är indelad i tre bitar som ska symbolisera olika saker. Den artistiska biten med alla snirklar på vänstersidan, slitet i stenmurarna och de fina gamla småländska byggnaderna med röda hus och vita knutar. Sedan ek och trä i ryggstödet för att symbolisera forna tider som exempelvis Vasaskeppet som låg under vatten i 300 år eller svarteken från istiden. Inristningar i träet ska även symbolisera olika färdmedel: en båt, ett tåg och en hästvagn. På framsidan av huset finns en skruvmejsel som ska symbolisera en verkstad. Tanken är att bänken ska stå på en udde till tidernas slut, säger han.
– Jag fick lite inspiration till den här bänken från olika bänkar jag sett på nätet där man har gjort inristningar i bänkarna och format de med mer än bara trä. Bänkar i enbart trä som står på backen är inte hållbart, så därför har jag valt att koppla in mer yta som knyter an till Värnamos historia. Det mesta av bänken består av grön betong som ska bidra till betydligt mindre miljöpåverkan och ek, säger han.
En som stack ut hakan var Melissa Tran. Hon föreslog Värnamos första rörliga bänk, ”A.T”.
– Det är en bank som är hållbar och välkomnande, som ska vara justerbar och inkluderande. Varför kolla på ett håll när du kan kolla på två? Bänkens budskap är att det finns alltid en annan perspektiv av situationen. Tanken är att den görs i furu och att det går att flytta på träet så att man själv kan välja vilket håll du vill sitta åt, säger Melissa Tran som tillägnar bänken till sin syster Amy Tran.