Ett kort med möjligheter
Nyheter Pluspolarekortet är en möjlighet för dig som har någon typ av funktionsnedsättning att ta del av olika evenemang inom fritid och kultur.
På ett kommunstyrelsesammanträde informerades ledamöterna om det så kallade pluspolarkortet. ”Pluspolarkortet, vad är det? Det här vill jag veta mer om”, var min spontana känsla, så jag kontaktade kommunen för att få veta mer. Maja Stenviken, samordnare för Pluspolarkortet på teknik- och fritidsförvaltningen i Värnamo kommun, besvarade mina frågor.
– Pluspolarkortet är en möjlighet för dig som har någon typ av funktionsnedsättning att ta del av olika evenemang inom kultur och fritid. Med Pluspolarekortet får du ta med dig en person som extra stöd, hjälp eller sällskap – det kan till exempel vara en kompis. Din ”pluspolare” får följa med på till exempel idrottsevenemang, konserter eller teater utan att betala entréavgift. Du själv betalar ordinarie pris. Pluspolarekortet är personligt och gäller i fem år, därefter kan det förnyas.
Hur kom det sig att det inrättades?
– Huvudaktör för kortet är Region Jönköpings län, kommunal utveckling. Alla kommuninvånare i länet oavsett förutsättningar ska ha rätt till en bra fritid och man ska uppleva att man har goda möjligheter till detta. Länets attraktivitet ökar genom att erbjuda målgruppen funktionsnedsatta möjligheten att delta på lika villkor i fritidsaktiviteter över hela länet. Ett och samma kort gäller i 13 kommuner.
Var kan man använda det?
– Kortet gäller i hela länet, på respektive kommuns hemsida finns information om vart kortet kan användas. I Värnamo kommun kan du använda kortet på följande ställen:
Apladalens Konståkningsklubb, Bredaryds IK, Forshedabadet, Forsheda Missionsförsamling, Friskis & Svettis, Föreningen Nydala Klosterträdgård, Gislaved-Värnamo teaterförening, IFK Värnamo, kulturförvaltningen Värnamo kommun, kulturskolan Värnamo kommun, medborgarförvaltningen Värnamo kommun, Ohs Bruks Järnvägs Museiförening, Rydaholms GoIF, RF-SISU Småland, Studieförbundet Vuxenskolan, Vandalorum, Värnamo Hockey, Värnamo Kammarkör, Värnamo Missionsförsamling, Värnamo Simhall, Värnamo Storband och Åminne Bruksmuseum.
Hur är intresset för kortet?
– Intresset för kortet har varierat från år till år. Under pandemin var intresset för kortet svagt. Inledningen av 2023 har vi sett ett ökat intresse för kortet.
Hur har det marknadsförts?
– Kortet marknadsförs via kommunens hemsida samt sociala medier. Varje aktör som är pluspolararrangör ska skylta med dekaler om att de är pluspolararrangör, dekalerna tillhandahålls av kommunen. Årsvis skickas information till olika aktörer där personer med funktionsnedsättning får stöd, exempelvis daglig verksamhet, dagverksamhet.
Vad är kommunens ambition med kortet?
– Kommunens ambition med kortet är att öka kännedomen. Både hos personer med funktionsnedsättning och bland olika aktörer som skulle kunna vara pluspolararrangörer.