Nyheter

Ett gyllene besök 

Nyheter Värnamo har fått ett besök med guldkant.

Guldpalmen som Ruben Östlund vann för komedin "Triangle of sadness" har landat i Värnamo.  [1/2]

Kalle Boman och kulturchefen Lars Alkner berättade om priset för intresserade deltagare på näringslivsdagen.  [2/2]

Den 28 maj 2022 skrevs filmhistoria när den svenske regissören Ruben Östlund tog hem guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes för komedin ”Triangle of sadness”. Det var hans andra guldpalm efter 2017 års vinst med filmen ”The Square”. 

– När vi började göra den här filmen hade vi hade ett mål och det var att verkligen försöka göra en spännande show för publiken, sa Ruben Östlund från scenen när han tog emot priset i Cannes. 

Den senaste utmärkelsen är ute på en kortare Sverigeturné och i dag anlände priset till Värnamo. 

– Det känns väldigt bra att ha guldpalmen i lilla Värnamo och det som blir ännu roligare är att båda priserna kommer att stråla samman om två veckor här i Värnamo när vi visar ”Triangle of sadness” på biografen. Det roliga med det här arbetet är det långsiktiga arbete som kom ur ett möte på Vandalorum 2015, med satsningen på ”Rutan” och sedermera en egen filmfestival. De cirka 1 000 intervjuer Ruben Östlund har gjort efter ”The Square” har gjort att Värnamo har blivit omnämnt över hela jorden. Staden har verkligen etablerat sig på den nationella och den internationella kulturkartan, säger kulturchefen Lars Alkner. 

– Det är väldigt sällan en regissör vinner två priser på raken, så det är väldigt unikt och väldigt häftigt med alla framgångar, säger filmveteranen och Ruben Östlunds mentor Kalle Boman. 

Taggar

Dela