Ett givande besök
Nyheter Centerpartiet Värnamo har dragit i gång arbetet inför kommande val. I går var Gällaryd under lupp.
– Partiet har som mål att besöka en kransort i månaden inför valet. I dag är det Gällaryds tur, berättar kommunstyrelseledamoten Johan Hilding.
Utöver Johan Hilding bestod delegationen av ytterligare fem personer: kretsordförande Eva Eriksson, vice kretsordförande Maria Leifland, kommunfullmäktiges ordförande Stefan Widerberg, Finnvedsbostäders blivande ordförande Ulf Hindsén och kommunrevisionsledamoten Leif Nygren. Besöket inleddes på Gällaryds skola där rektor Karin Ingelsten visade runt delegationen i lokalerna.
– Det här är en oerhört välbyggd skola. Beredskapsperspektivet har hamnat på agendan de senaste åren och man pratar om att skolorna kan bli samordningsytor. Utifrån ett sådant perspektiv så är det här en väldigt gedigen skola, säger Johan Hilding.
– Just nu har vi 47 barn inskrivna från F-6. Vi ser ett tapp från förskolan de kommande fyra åren med tre elever per årskull. Det gör att inom en fyraårsperiod har jag ett lågstadie på F–3 på max 16 barn på fyra årskullar. Det är en utmaning och det jag skulle vilja framhålla till politikerna är att en liten skola kostar mer pengar, för de ska ha skolsköterska, tillgång till kurator, specialpedagoger, gärna lite speciallärare också och det är en jätteutmaning att få ihop. Utöver detta ska vi även budgetera för skolskjuts till bland annat simundervisning i lägre årskurser, slöjdundervisning i äldre årskurser, besök på Teknikcenter i Värnamo och vissa av kulturskolans jippon inom befintlig budget. Just nu äts pengar som hade kunnat fördelas till mer personal och mer läromedel upp av medel som avsatt för busskostnader. Vi försöker att hitta samordningsytor för att göra det mer effektivt, men önskvärt vore att skolskjutskostnader låg centralt på förvaltningen i stället för inom skolornas budget, säger Karin Ingelsten.
– Här finns arbete att göra och det är vi som sitter i det här rummet väl medvetna om, säger Ulf Hindsén.
Efter besöket på Gällaryds skola gick färden vidare mot Gällaryds Ved- och Entreprenad, där Daniel Arthursson gav sällskapet en guidad visning på området.
– Vi köper in all ved, mestadels björkmasseved, från Nydala. Därefter står det och torkar i burar innan den kapas och sedan packas i säckar, mestadels i 40-literssäckar. En av våra stora kunder är Granngården som köper in 70 000 säckar per år. Nu kapar jag fram till midsommar, därefter går det inte längre för då möglar det i burarna. I augusti månad vill Granngården ha in säckarna, så börjar de säljas runt oktober. Sedan drar kapandet i gång i november igen, så håller jag på och kapar hela tiden fram till midsommar, berättar Daniel Arthursson.
Färden gick sedan vidare till dagens sista stopp: Gällaryds lanthandel. I slutet av 2010-talet fick den gamla lanthandeln nytt liv när bland andra Ulf Hindsén och Leif Nygren fick till ett samarbete med Ica-butiken i Lammhult.
– Man går helt enkelt in på deras webbsida, där har man tillgång till hela butikens sortiment på 10 000 varor. Sedan är det bara att beställa och betala direkt hemifrån och så plockar personalen i Lammhult ihop de beställda varorna. Sedan åker vi en gång i veckan och hämtar de varorna, som fraktas i ett kylsläp som vi har köpt in. Vi har tre temperaturzoner: frys-, kyl- och rumstempererat. Kylvarorna hanteras i kylsläpet, rumstempererade varor hanteras i ett uppvärmt rum inne i missionshuset och frysvarorna har vi i en frys. I transporten har vi ett kylsläp som håller kylan, vi har en cellplastlåda med frysblock som klarar frysen och rumstempererat brukar tas inne i bilen. Vi kör ungefär 50-60 kassar i veckan och Leif (Nygren) kör majoriteten av transporterna som görs varje år, säger Ulf Hindsén.
– Var och en beställer själva, det kostar ingenting att bli medlem, man kvitterar ut en nyckel för 150 kronor och den har man livet ut. Det här är helt enkelt en satsning för landsbygdsborna. Alla kommer in med samma nyckel, vilket gör att om någon människa är sjuk och man vet att den personen har beställt mat så kan du ta den personens kassar och åka förbi och lämna den. Det har vi gjort för några av våra grannar i två års tid, säger Ulf Hindsén.
Leif Nygren berättar en anekdot.
– Det bor en pensionerad polis i byn. Under pandemin hade hon väldiga synsvårigheter, så hon kunde inte beställa själv. Då ringer hon till sitt barnbarn i Stockholm och räknar upp vad hon behöver, barnbarnet beställer i Lammhult och jag kör hit det och när jag var färdig så åkte jag ned med kassarna, berättar han.
– Vilken runda det tog, säger Maria Leifland.
– Så kan det fungera, säger Leif Nygren.
– Allting är ideellt, vi har byggt allt med ideella medel och har fått pengar i omgångar från bland annat Kampradstiftelsen. Vi har även genom Voxtorps pastorat ansökt och fått riktade stöd för diakonala insatser för äldre från Växjö stift. Totalt har vi investerat närmare 400 000 kronor. Den enda utmaningen är att vi har inga pengar och vi betalar ut milersättning och el i missionshuset. Det kostar ungefär 18 000 kronor om året, så det har varit en utmaning varje år att få ihop de pengarna, säger Ulf Hindsén och Leif Nygren.