Nyheter

”Ett batteri med påståenden”

Nyheter Mörkar Värnamo kommun gällande viadukten? Det undrar en läsare.

Mörkar Värnamo kommun gällande viadukten? Det undrar en läsare. Bild: David Alin

Under våren hörde en läsare av sig till oss. Personen ifråga har grottat ner sig i turerna rörande den centrala förbindelsen i Värnamo stad, i folkmun kallad viadukten. Läsaren menade att turerna var märkliga i frågan och bad oss att undersöka saken.

– Mörkar Värnamo kommun i frågan och vem är det i så fall som mörkar? Är det tjänstemännen eller politikerna som mörkar, som inte lämnar ut uppgifter och tar in konsulter som ska göra en utredning och sedan använder man inte deras resultat. Sweco rekommenderade att kommunen skulle göra en bärighetsberäkning inom sex månader och den blev aldrig gjord. Varför köper man en utredning om man inte använder resultatet av den? När JLT ville börja köra buss på viadukten så går man till samma konsultföretag som har underkänt den, Sweco, och mer eller mindre ber om att de ska underkänna sin egen utredning och tala om att det går. Hur kan man göra något sådant och dessutom betala 150 000 för det?

Vi tog med läsarens gedigna material och frågor, för övrigt samma material som ställdes i en interpellation under kommunfullmäktige i går, vidare till ansvariga i ärendet på teknik- och fritidsförvaltningen.

– Det där var ett batteri med en massa påståenden. Jag sammanfattar förvaltningens hållning. Vi har beställt och fått en utredning av KIWA som är en erkänd och framstående aktör inom hållbarhet i känsliga betongkonstruktioner med mera. Sweco har enligt uppdrag utfört och levererat hållbarhetsberäkningar, även de är erkänt skicklig aktör. Kommunens beslut bygger på detta. Redovisning skedde vid tekniska utskottet när det begav sig. Vi har 100 procent förtroende för detta kompakta underlag, säger förvaltningschef Jesper du Rietz i en kommentar till tidningen.

LÄS MER:  Viadukten under lupp på fullmäktige
Taggar

Dela


2 reaktioner på ”Ett batteri med påståenden”

Tråkigt att inte alla handlingar presenteras inför beslut och att tekniska fullständigt ignorerar kommunstyrelsens beslut. Tekniska och samhäll skulle ta fram åtgärder för att säkra viaduktens framtid, men det blev inget med det.

Kommentarsfunktionen är stängd