Nyheter

Erica om feminism

Nyheter Vänsterpartiet i länet anordnade ett feministiskt seminarium i lördags och en av deltagarna var Erica Gunnarsson Kibowa, Skillingaryd.

Seminariet behandlade ämnen som internfeminism, härskartekniker samt tal- och debatteknik.

– Vänsterpartiet är ett feministiskt parti och det är viktigt att vi arbetar med att feminism, som ytterst är en demokrati, fungerar internt inom partiet, säger Erica, tillförordnad distriktsordförande för Vänsterpartiet.

Grith Fjeldmose och Håkan Eriksson gav exempel på hur Vänsterpartiet i Göteborg har arbetat internfeministiskt för att stärka kvinnor till att börja ställa sig positiva till att ta på sig politiska uppdrag. Kvinnor uttrycker ofta en större osäkerhet till högre politiska uppdrag. Både Grith och Håkan lyfte betydelsen av mötesstruktur för att stärka det internfeministiska arbetet i partiföreningar och distriktsstyrelser. Därför diskuterade man på seminariet tillvägagångssätt som smidigare övergångar till högre uppdrag, vikten av mötesteknik och skriftliga underlag, separata förträffar och att ordet går runt mötesbordet

På seminariet analyserades också härskartekniker som existerar i olika sammanhang som till exempel osynliggörande, undanhållande av information, förlöjligande, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam samt objektifiering. Dessa kan lätt orsaka stor skada i ideella föreningar.

– Mycket av det som diskuterades på Vänsterpartiets träff känns igen av många föreningsaktiva och behöver säkerligen diskuteras och åtgärdas inom politik och föreningsliv i stort, avslutar Erica Gunnarsson Kibowa.

Taggar

Dela