Eric från Tofteryd stupade i kriget
Nyheter Sverige klarade sig utan officiell medverkan i andra världskriget men lite av Hitlers galenskaper föll ändå ned på Sverige som i Östbo. Det kan man läsa om i en nyutkommen bok.
För en tid sedan gästade författaren Lars Gyllenhaal bygden och det blev ett möte med Nils Bondeson i Skillingaryd.
Nils är mycket intresserad av andra världskriget och dess följder.
• Svenskar i strid mot Hitler
Nyligen kom Lars Gyllenhaal ut med en ny bok kring andra världskriget: Svenskar i strid mot Hitler – I amerikansk krigstjänst 1941–45. Lars har speciellt intresserat sig för svenskar i strid mot Hitler och förväntade sig att finna ett hundratal men det blev över 4 000 i Sverige födda i amerikansk tjänst under andra världskriget, varav 1 500 ännu var svenska medborgare då de inträdde i amerikanska armén.
I boken är det många spännande berättelser och en av dem har anknytning till Skillingaryd och Tofteryd. Den handlar om Eric Leander, svensken som hade utvandrat till Amerika och som var en av dem som stupade i uppgörelsen med nazisterna.
– Nils Bondeson skrev en fin berättelse om Eric Leander i den lokala hembygdsboken, säger Lars.
Denna hade han nytta av i sin bok.
Det handlar om Mellan Härån och Rasjön år 2008 där Nils på 25 sidor berättar om ”I skuggan av kriget – Ett småländskt emigrantöde”.
• Nåthult i Tofteryd
I boken berätta Nils Bondeson om familjen Leander som växte upp på gården Nåthult i Tofteryd. Familjen bestod av föräldrar och fem pojkar och två flickor. Tre av pojkarna emigrerade till USA, Gustaf och Albert reste den 23 juli 1926 och bosatte sig i Chicago, Den 2 februari 1927 var det dags för Eric at resa till Chicago.
Eric deltog i andra världskriget där han stupade i december 1944 och begravdes på en av de allierades kyrkogårdar i Nederländerna. Nästan fem år senare fördes stoftet av Eric Leander till Sverige och Tofteryd. Nästan 1 000 personer samlades vid järnvägsstationen i Skillingaryd den 21 april för att hedra den stupade soldaten som fick sin sista vila på kyrkogården i Tofteryd.
Kanske, kanske kan böcker om kriget får världens ledare att inse att krig är något fruktansvärt och att man gör allt man kan för att det blir en fredlig värld och att alla kan leva i harmoni med varandra oavsett var man kommer från. Fast man ju lite undra i tider som dessa då rasism till och med florerar i svenska riksdagspartier.