Nyheter

Enhetschefen om mässan: ”Uppskattat evenemang”

Nyheter Enhetschef Merima Rujovic ser positivt på seniormässan. – Detta ger oss möjlighet att informera och stödja våra seniorer. Genom att visa upp våra olika verksamheter, både inom och utanför kommunal verksamhet, kan vi dela viktig kunskap och resurser, säger hon till Värnamo.nu.

– Seniormässan ger oss möjlighet att informera och stödja våra seniorer. Genom att visa upp våra olika verksamheter, både inom och utanför kommunal verksamhet, kan vi dela viktig kunskap och resurser, säger Merima Rujovic, enhetschef på den förebyggande enheten på omsorgsförvaltningen. Bild: David Alin

Under gårdagen arrangerades den årliga seniormässan på Gummifabriken. Bakom mässan står den förebyggande enheten på omsorgsförvaltningen.

– Det är en mässa med flera olika utställare som visar upp sin verksamhet och vad de kan erbjuda våra seniorer i Värnamo. Dels är våra egna kommunala verksamheter med på mässan, men även externa aktörer, företag och föreningar, säger Merima Rujovic, enhetschef på den förebyggande enheten på omsorgsförvaltningen.

– Vi har även under mässan haft olika föreläsningar, där vi under årets mässa fokuserat på temat ”hållbar senior”. Genom föreläsningar från exempelvis kommunal rehab och Hälsocenter har vi framhävt vikten av ett hållbart åldrande och att leva livet hela livet. Äldre kan göra små justeringar i sina hem, utnyttja digital teknik och hålla sig aktiva – där alla dessa delar kan bidra till en bättre livskvalitet. Det är just genom denna typ av föreläsningar och utställningar som vi kan förse våra seniorer med värdefull information. Här kan våra seniorer få kunskap om hur de kan anpassa sina liv för att möta åldrandets utmaningar. Dessutom skapar vi en plattform där våra seniorer kan ställa frågor, dela erfarenheter och få insikter om de resurser och stöd som finns tillgängliga. På så sätt kan vi tillsammans arbeta för att förbättra livskvaliteten och främja en mer hållbar och aktiv livsstil för våra seniorer.

Hur ser du på intresset?

– Det har varit väldigt många seniorer här i dag som har varit runt och cirkulerat, träffat föreningarna, kommunala verksamheter och företag samt deltagit på föreläsningarna som erbjudits under dagen. Teatern i Audiotoriet i eftermiddag är helt fullbokad. Det är roligt att se detta intresse och engagemang hos våra besökare. Det jag upplever är att mässan är mycket uppskattad, både bland de som har ställt ut men också bland de seniorer som har varit här och tittat.

Vad betyder seniormässan för er verksamhet?

– För oss är mässan en viktig del i vårt uppsökande och förebyggande arbete.  Här har vi möjlighet att sprida värdefull information genom att presentera både våra kommunala verksamheter och andra viktiga aktörer i samhället. Vi ser exempelvis att den åldrande befolkningen ökar samtidigt som den arbetsföra minskar. Med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft i juli 2025 kommer fokus att ligga på förebyggande insatser och ökad tillgänglighet. Genom att fokusera på tidiga insatser kan vi minska behovet av akut vård och stöd, skapa en mer hållbar välfärd och stärka samhällets gemenskap. Dessa insatser berör hela samhället, vilket kräver att vi samarbetar och skapar gemensamma lösningar. Detta kräver ett samarbete mellan olika aktörer, inklusive kommuner, frivilligorganisationer och näringsliv. Genom denna mässa kan vi som yrkesverksamma komma närmre invånarna och de kan komma närmre oss. Jag tror att det genom detta dels blir lite lättare att komma över tröskeln när man exempelvis söker vård, insatser eller annat stöd av kommunen eller andra samhällsorgan. Vi vill också, som jag tidigare nämnde, att mässan ska ge information och kunskap, men också skapa delaktighet och trygghet för våra seniorer. Med det sagt hoppas jag att mässan har bidragit till detta och att våra seniorer fått med sig värdefull information, knutit nya kontakter och haft möjlighet till socialt umgänge under dagen.

Taggar

Dela


1 reaktion på Enhetschefen om mässan: ”Uppskattat evenemang”

Det låter bra med äldremässa som visar vad som finns att tillgå när man blir äldre och kan bo kvar hemma.
Det blir helt annat om du kommer in på ett boende där budgeten är viktigast! Där har du möjlighet att bli förvarad utan att ha någonting att se fram emot. Du får vänta tills den underbemannade personalen hinner ägna sig åt dig! Mer personal på äldreboenden behövs nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *